Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Príbuzní chorľavého muža (53) odviezli do rozpadnutého domu bez vody a elektriny
Zdielať na

Príbuzní chorľavého muža (53) odviezli do rozpadnutého domu bez vody a elektriny

KOMÁRNO / Je dvakrát ženatý, má päť detí. Ladislav napriek tomu skončil opustený a v chudobe. Po tom, ako prestal dostávať invalidný dôchodok, o neho rodina prestala mať záujem. Čo s ním bude, sám nevie.

Ladislav mal porážku, potom sa pridružila epilepsia. Má už dospelé deti, ale miesto pomoci ho vyhodili ako prašivého psa. V zime ho priviezli do rodnej dediny – do schátraného domu bez vody a elektriny. Dvere boli zamknuté, tak vraj rozbili okno a nechali ho tam.

Už je to polroka čo sa o neho stará žena jeho brata. Raz denne mu prinesú jedlo a vodu. "Oni odišli, nechali ho tu, nikto nevie prečo. Keď som mu vybavila invalidný dôchodok, vtedy si ho zobrali, teraz ho už nemá a zase je tu," hovorí švagriná. Podľa hovorcu sociálnej poisťovne mu invalidný dôchodok pozastavili, pretože sa nedostavil na povinnú lekársku prehliadku. "Ak ide o osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je odkázaná na pomoc inej osoby, je povinnosťou obce, respektíve vyššieho územného celku zabezpečiť poskytovanie sociálnej služby," uvádza Barbora Petrová, hovorkyňa Ministerstva práce a sociálnych vecí. 

Starosta obce Čičov naozaj mal snahu situáciu riešiť. Manželke sa ale nedovolal a syn argumentoval, že nemá čas. Plnenie vyživovacej povinnosť v tomto prípade môže manželke nariadiť súd, to by však pán Ladislav musel o to požiadať. Ale sám si nedokázal vybaviť ani občiansky preukaz či zdravotnú kartu, aj tu pomohla švagriná. "Nezaslúži si taký osud," hovorí kamarátka švagrinej, ktorá tiež Ladislavovi pomáha. Žiadnu povinnosť voči nemu nemajú, len im to ľudsky nedá.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy