Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Medvedicu so štyrmi mláďatami považujú ochranári za úspech
Zdielať na

Medvedicu so štyrmi mláďatami považujú ochranári za úspech

SNINA / Zamestnanci istej firmy v Stakčíne pri sledovaní záberov z priemyselnej kamery našli naozaj zaujímavé zábery. Za plotom ich firmy robili kotrmelce štyri mladé medvieďatá, na ktoré dohliadala mama medvedica. Ochranári tvrdia, že takýto počet mláďat na Slovensku nie je bežný a je to teda veľký úspech.

"Máme informácie o tejto medvedici, ktorá má štyri mladé. Pozorovali ju aj v poľovnom revíri Starina, aj vo vysídlenej obci Ostružnica," uviedol riaditeľ správy Národného parku Poloniny Mário Perinaj. 

To, že sa medvedica ocitla v tesnej blízkosti dediny je podľa odborníkov iba náhoda. "Zatiaľ v Národnom parku Poloniny nemáme problém s medveďmi, že by navštevovali ľudské obydlia," tvrdí riaditeľ Perinaj. Napriek tomu, že v tomto národnom parku zaznamenali historicky iba jedno napadnutie človeka medveďom, turistom nie je všetko jedno. 

"Môžu nastať dva prípady, buď ten medveď to vyhodnotí tak, že vás napadne alebo ujde. No ale pokiaľ neprekročíte tú kritickú vzdialenosť, tak väčšinou ujde," vysvetľuje riaditeľ národného parku. Za kritickú by sme mohli považovať vzdialenosť 30 metrov od medveďa. Človek by sa nemal správať hlučne, aby nenarúšal prirodzené prostredie, no v oblastiach, kde sa vyskytujú medvede by mal dať o sebe vedieť nejaký zvukom.

Existuje mnoho rád, ako sa správať pri stretnutí s medveďom. Je však otázne, či by si človek aspoň na jednu v nebezpečnej situácii spomenul. "Netreba reagovať prehnane, prudké pohyby alebo začať kričať. Väčšinou ten medveď má tendenciu ujsť," dopĺňa Perinaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy