Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Múzeum v Betliari pripravilo operný večer
Zdielať na

Múzeum v Betliari pripravilo operný večer

Zdroj: Facebook / SNM - Múzeum Betliar: kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka

ROŽŇAVA – Múzeum v Betliari pripravilo v betliarskom parku v sobotu koncert na počesť grófky Eleonóry Andrássy. Ako informovala Judita Krajčiová z betliarskeho múzea, pozvanie múzea prijala operná speváčka, sólistka opery SND Andrea Vizvári, jedna z našich najtalentovanejších sopranistiek.

V jej podaní zaznejú slávne operné árie zo záveru 19. a začiatku 20. storočia od svetoznámych hudobných skladateľov Bellini, Verdi, Gounod, Puccini, Strauss, Kálman a aj výber z piesní Mikuláša Schneidera – Trnavského. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v miestnom kultúrnom dome. Vstup je bezplatný. Po koncerte sa budú konať večerné prehliadky kaštieľa na tému Život jednej aristokratky - Eleonóra Kaunitz v Betliari.

Česká grófka Eleonóra Kaunitz (1862-1936) bola manželkou betliarskeho grófa Gejzu Andrássyho, významného podnikateľa, poľovníka a športovca. Jeho manželka sa veľmi rýchlo etablovala v kruhu uhorskej aristokracie a stala sa z nej jedna z najobdivovanejších dám v krajine. Grófka Eleonóra sa do našich dejín zapísala ako podporovateľka chudobných, školskej mládeže a spolkového života. Povestná bola jej láska k hudbe, ktorú pripomínajú zmienky v literatúre i početné súbory partitúr v zbierkach kaštieľa Betliar. „Veríme, že hudobné večery venované pamiatke tejto osobnosti dejín nášho kaštieľa sa stanú tradíciou,“ povedala Krajčiová.

Andrea Vizvári študovala operný spev na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V roku 2010 jej udelilo vedenie časopisu Hudobný život cenu Objav roka 2010 za rolu Elvíry v Belliniho opere Puritáni. K najúspešnejším vystúpeniam tejto speváčky patria koncerty v Carnegie Hall v New Yorku, Musikverein vo Viedni, National Concert Hall v Dubline a galakoncert v Atelier lyrique de l‘Opéra de Montréal, koncertné turné v Írsku, Holandsku, USA, Maďarsku a Poľsku. Účinkovala s Pražskou komornou filharmóniou na Janáčkovom festivale v Ostrave, spievala so Štátnou filharmóniou Košice a zúčastnila sa na koncertnom uvedení opery La serva padrona s umeleckým súborom Musica Aeterna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy