Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Obec Mužla dala zatepliť obecný úrad, dovoz materiálu stál 70 tisíc eur
Zdielať na

Obec Mužla dala zatepliť obecný úrad, dovoz materiálu stál 70 tisíc eur

NOVÉ ZÁMKY / Prekvapujúco najdrahší na zateplení budovy obecného úradu v Mužli bol dovoz materiálu. Obec za neho eviduje vo svojich výdavkoch až 70 tisíc eur. Obyvateľom obce sa táto cena nepozdáva. Starosta si vraj takúto obrovskú položku v rozpočte zatiaľ nevšimol.

Preprava materiálu na zateplenie budovy obecného úradu v Mužli, v okrese Nové Zámky, stojí neuveriteľných 230 eur za jediný kilometer. Tak je to čierne na bielom v podrobnom položkovitom rozpise výdavkov zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na zateplenie obecného úradu.

Suma 70 tisíc eur je za prepravu materiálu z Chorvátskeho Grobu do Mužle a späť, čo je necelých 250 kilometrov. Do očí bijúca, najvyššia suma rozpočtu kole zatiaľ oči len obyvateľom obce.

Podozrivá položka

"Náhodou sme narazili na jednu podozrivú položku a to je preprava, nevieme čoho. Je tam 100 násobne väčšia suma a tým pádom celá cena projektu je o 70 tisíc eur predražená," uviedol pre TV JOJ obyvateľ Mužle, ktorý chcel ostať v anonymite.

Nový starosta Mužle, ktorý nastúpil v roku 2014 a dal prepracovať projekt svojho predchodcu, ktorý pôvodne zahŕňal zateplenie 3 budov, nám tvrdil, že si túto položku, ktorá tvorí vlastne pätinu z celkovej sumy na investovanie, zatiaľ nevšimol.

"Nemám k tomu komentár, neviem. Ja som zadal túto vec jednej spoločnosti, ktorá vykonala obstarávanie a iná spoločnosť túto vec vyhrala a toto sú otázky na nich," uviedol pre TV JOJ starosta Iván Farkas.

Firma neodpovedá

Verejné obstarávanie vypracovala spoločnosť z Nitry. Chceli sme sa s nimi skontaktovať – avšak telefóny uvádzané na ich stránke boli vypnuté, alebo nám ich dvíhali súkromné osoby, ktoré o firme ani nepočuli.

"Úrad pre verejné obstarávanie ako kontrolný orgán, alebo orgán dohľadu sa zameriava na kontrolu procesu verejného obstarávanie. Pokiaľ ide o hospodárne vynakladanie finančných prostriedkov je to skôr otázka na Najvyšší kontrolný úrad," uviedol hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Ján Mažgút.

"My sme zadali zákazku, tá zákazka bola vyhotovená v zmysle zákona. Je na to osoba, ktorá to vyhotovila a má na to spôsobilosť," povedal starosta Iván Farkas. Na otázku, čo s tým budú ďalej robiť, odpovedal, že to budú kontrolovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy