Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pri jednom z najdôležitejších pitných zdrojov Slovenska ťažia drevo, má to pomôcť
Zdielať na

Pri jednom z najdôležitejších pitných zdrojov Slovenska ťažia drevo, má to pomôcť

BRATISLAVA / Ostrov Sihoť v Bratislavskej mestskej časti Kalová Ves už vyše 130 rokov zásobuje pitnou vodou obyvateľov Karlovej Vsi, Dúbravky a Starého mesta. Nachádzajú sa tam stromy, ktoré už prestávajú slúžiť svojmu účelu a mnohé sú vo vnútri zhnité. Po rokovaní lesníkov s vodohospodármi vznikla dohoda, aby sa na ostrove postupne v malých množstvách ťažili prestarlé stromy a hneď na ich miesto vysadili nové stromy. Les je krytom vodného zdroja.

Stromy, ktoré ťažia na Sihoti sú staré a majú okolo 60 rokov. "Typický príklad prestarnutého šľachteného topoľa je s typickou hnilobou v strede," vysvetľuje pre TV JOJ vedúci lesnej správy v Bratislave Martin Knurovský.

Rubný vek týchto šľachtených topoľov je okolo 35 rokov. Ako Knurovský dodáva, v prípade, keby sme túto ťažbu nevykonali, hrozilo by reálne nebezpečenstvo, že tieto stromy by začali padať a ohrozili by vodný zdroj.

Na ostrov je zakázaný akýkoľvek prístup verejnosti. Vodu zo Sihote pije asi tretina obyvateľov Bratislavy. "Vďaka geologickému zloženiu pôdnych vrstiev je voda zo Sihote jednou z najkvalitnejších nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe," uviedla Zuzana Peiger Ačjaková, pracovníčka odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Les je veľmi dôležitý pre vodný zdroj, krytia pôdy a vodohospodárskej funkcie. Na Sihoti, chcú postupne úplne zmeniť skladbu drevín na
pôvodný druh, akým je topoľ čierny. Tento porast má už sedem rokov. Na miestach, kde sa teraz ťažia stromy už na jeseň vysadia
nové.

Súvisiace články