Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tisíce Slovákov netušia, že neplatia za stočné. BVS ich bude od septembra pokutovať
Zdielať na

Tisíce Slovákov netušia, že neplatia za stočné. BVS ich bude od septembra pokutovať

BRATISLAVA / Takmer 14 tisíc domácností v bratislavskom kraji ilegálne vypúšťa odpad do mestského potrubia. Odhalili to priebežné kontroly Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), podľa ktorých tieto domácnosti bežne využívajú mestskú kanalizáciu, no stočné neplatia. Na tieto prípady vydali vodárne generálny pardon do konca augusta a vyzývajú , aby si skontrolovali účty za vodné a stočné. Od septembra za nesplnenie si tejto povinnosti hrozia vysoké pokuty a spätné vyúčtovanie za 2 roky.

Inšpektori spustili do otvoreného kanála do hĺbky 7 metrov kameru na ovládanie. V technicky prispôsobenom aute môžu priamo na mieste pohodlne sledovať, čo sa deje v potrubí pod mestom. Vidia, či je  kanalizácia vyčistená, či nie je prepadnutá, a nielen to. Tieto kontroly odhalili tisícky domácností, ktoré sú ilegálne pripojené na kanalizáciu a neplatia stočné. "Je ich 13 400, ktoré nie sú zazmluvnené na kanalizáciu," hovorí Juraj Capaj, pracovník na inšpekčnom vozidle. 

Tieto domácnosti sú prihlásené iba na odber vody, hoci zároveň nelegálne vypúšťajú aj odpadovú vodu do kanálov. Stať sa to môže jednoducho. Postaví sa dom s prípojkou na kanalizáciu, no po kolaudácii mnohí majitelia na povinnosť prihlásiť stočné jednoducho zabudnú. BVS vyzýva aby sa prihlásili. "Generálny pardon  platí od včera do konca augusta," oznámil Rastislav Gajarský, finančný a obchodný riaditeľ BVS. 

V tomto období skontrolujte svoju faktúru za vodu, či vám vodárne okrem odberu vody účtujú aj stočné. V prípade nejasností, je potrebné do vodární zatelefonovať a zistiť, či sú účty v poriadku. To,či ste pripojený na kanalizáciu dokáže inšpektorom odhaliť  jednoduchý test. Do kanála pustia dym a ak sa objaví u vás na dvore v šachte alebo v odkvape znamená to, že váš odpad prúdi do mestského potrubia. 

Do konca augusta vám nehrozí žiadny postih, no ak si túto povinnosť nesplníte, od septembra vás čaká vás vysoká pokuta. "Tristo eur a budeme účtovať dva roky spätne," varuje generálny riaditeľ BVS, Zsolt Lukáč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy