Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dilema rodičov vyriešená. Autosedačka patrí v aute na toto miesto
Zdielať na

Dilema rodičov vyriešená. Autosedačka patrí v aute na toto miesto

BRATISLAVA / Vpredu alebo len vzadu - túto dilemu často riešia rodičia detí, ktorí by svoje ratolesti chceli prevážať na predných sedadlách. Odpoveď na otázku, či tak môžu urobiť bez hrozby pokuty, ponúka nariadenie vlády.

Zásadnou sa stáva otázka, kde vlastne môže byť umiestnená autosedačka, najmä pre rodičov dvoch a viac detí. Staršie dieťa by totiž radi posadili vo vozidle dopredu. Mnohí ľudia si nie sú istí, či umiestnením dieťaťa na predné sedadla spolujazdca neporušia zákon. "Nebol som si istý, ale popravde som to ani neriešil, viac mi záležalo na bezpečnosti posádky a rodiny ako na nejakých predpisoch," hovorí o svojej skúsenosti otec dvoch detí, Juraj. 

Umiestnením autosedačky na predné sedadlo žiadny predpis neporušíte. Dieťa môže sedieť aj vedľa vodiča. "Osoba mladšia ako 12 rokov s telesnou výškou menšou ako 150 cm, sa môže prepravovať vo vozidle kategórie M1 a N1 na sedadle spolujazdca vedľa vodiča vybavenom bezpečnostným systémom, len ak je vozidlo vybavené detským zadržiavacím zariadením, ktoré je vhodné pre telesnú konštitúciu dieťaťa," vyjadrila sa za Policajné prezídium SR hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Zadržiavacím systémom sa pritom myslí detská sedačka – a dieťa v nej musí byť pripútané bezpečnostným pásom. V prípade najmenších detí umiestnených v tzv. vajíčku, je potrebné vypnúť aj airbag. To preto, že vajíčko treba umiestniť v protismere jazdy. Väčším deťom stačí podsedák a musia byť pripútané štandardným pásom. "Každý vodič by mal skontrolovať či pás ide cez hruď, to je ok, nesmie ísť popod krk inak hrozí zadusenie a poškodenie krčnej chrbtice, hovorí dopravný analytik Jozef Drahovský

Názory odborníkov na to, kam by oni usadili dieťa sa pritom rôznia. Jozef Drahovský by dieťa posadil dopredu: "Predíde sa tým nehodám, ktoré sa stávajú tak, že matka sa obzrie za plačúcim dieťaťom a vtedy narazí, resp. sa stávajú ešte tragickejšie, že rodič vystúpi z auta a zabudne na dieťa, lebo je na zadnom sedadle a ticho spí".

Ďalší dopravný konzultant, Igor Dolanský, to vidí presne naopak: "Ja by som dieťa dal skôr na zadné sedadlá, pretože si myslím, že v prípade dopravnej nehody je to dieťa lepšie chránené. Prečo? Pretože pri nárazoch narazíme väčšinou spredu a tam sa začnú deformovať predné časti vozidla a keď tam to dieťa je, tak môže dôjsť k vážnym poraneniam a aj k úmrtiu".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy