Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nafarbené výtlky sú len upozornením a navyše nedostatočným
Zdielať na

Nafarbené výtlky sú len upozornením a navyše nedostatočným

BRATISLAVA / Na výtlky na cestách si ľudia už pomaly zvykli. V tom príde zmena a diery lemuje žltá alebo oranžová farba, ale opravy sa stále nedejú. Ich význam zisťoval reportér TV JOJ Anton Adamčík.

Nafarbené výtlky nájdeme na rôznych miestach Bratislavy, ale aj iných miest a obcí na Slovensku. Ich zmysel je ale pre mnohých záhadou. "Takto sa označujú výtlky, ktoré sú v strede cesty, to znamená, že nie je možné tam umiestniť značku. Mesto ich označuje, aby boli viac viditeľné pre vodičov," informuje Zuzana Onufer, hovorkyňa magistrálu hlavného mesta.  

V daždi, alebo večer sú však viditeľné iba pár metrov, čo vodič nemusí stihnúť ubrzdiť. "Príde mi to ako snaha niečo vykryť, ale nie úplne riešiť. Je to len také upozornenie a navyše nedostatočné," myslí si právnik spoločnosti D.A.S Ilja Sulík. Jama by mala by podľa neho označená aj zvislými dopravnými značkami.

Správcovia ciest sa bránia a tvrdia, že to aj robia. "Ak sú výtlky na okraji ciest, tak tam sa väčšinou tento sprej nepoužíva, ale dáva sa tam značka," reaguje Onufer. Ale aj v takom prípade zodpovednosť za škodu na aute správca nemôže hodiť na vodiča.  Do úvahy sa tiež berie, či vodič prekážku mohol vidieť alebo nie. Nie je to vždy až také jednoduché. "Musíte nás zažalovať a súd musí rozhodnúť o tom, že máte pravdu na to, aby sme vám vôbec niečo vyplatili," dodáva Sulík. 

Najjednoduchšie by bolo ušetriť si problémy tým, že by diery na cestách jednoducho opravili. Podľa správy ciest je ale ekonomickejšie počkať, kým sa takýchto výtlkov nazbiera viac a opravy potom prebehnú naraz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy