Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Náš horolezec, ktorého vysekávali z trhliny v ľadovci, sa prebral. Ozval sa cez sociálnu sieť
Zdielať na

Náš horolezec, ktorého vysekávali z trhliny v ľadovci, sa prebral. Ozval sa cez sociálnu sieť

BRATISLAVA / Slovenský lekár, ktorý pri zdolávaní ľadovca v Severnej Amerike spadol do ľadovcovej štrbiny, sa prebral a už aj komunikuje. Keď sa zasekol v ľadovci v 30-metrovej hĺbke, utrpel závažné zranenia. Bol v umelom spánku, ale teraz sa už ohlásil prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti.

Mladý lekár, ktorý sa roky venuje horolezectvu sa ozval po šiestich dňoch. Lekári ho stále monitorujú na špecializovanom pracovisku. Je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pred týždňom mal vážnu nehodu, spadol do ľadovej štrbiny a zostal zakliesnený v hĺbke 30-tich metrov. "Bol som tam uväznený 12 hodín, podchladený na 26 stupňov. Potom som upadol do bezvedomia a do utorka som bol v umelom spánku," píše sa v statuse.

Keďže ide o skúseného lekára, aj zraneniam, ktoré opísal vo svojom statuse na sociálnej sieti, rozumejú zrejme len lekári. Ak slovenský horolezec bol v ľadovej štrbine dlhé hodiny s podchladním, podľa odborníka má šťastie, že žije. "Môžeme mu držať palce. Vieme, že náš horolezec žije," povedal znalec z oblasti chirurgie Peter Labáš.

Z napísanej správy mladého doktora Horolezca sa dá predpokladať, že je v dobrom psychickom stave. Píše, že leží na jednotke intenzívnej starostivosti, kde americkí špecialisti pre jeho zdravie, robia nepochybne maximum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy