Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Letné počasie je tu. Kúpaliská postupne otvárajú brány
Zdielať na

Letné počasie je tu. Kúpaliská postupne otvárajú brány

BRATISLAVA / Kúpaliská Delfín a Tehelné pole v piatok otvorili svoje brány. Hoci bola návštevnosť veľmi skromná, víkendové slnečné počasie zrejme priláka na prvé tohtoročné kúpanie desiatky ľudí.

Do strednej Európy sa pomaly, ale isto, blížia horúčavy. Aj na Slovensku môžeme očakávať tropický vzduch z Afriky. Na budúci týždeň by mali byť aj u nás 30 stupňové teploty. Už aj najbližší víkend by mal byť príjemne letný. V sobotu by mohla teplota vystúpiť na 27 a v nedeľu na 28 stupňov. Na teplo zareagovali aj štyri bratislavské kúpaliská, ktoré neváhali a už v piatok otvorili letnú sezónu. "Od 12. hodiny máme kúpalisko otvorené. Návštevníci boli zatiaľ iba dvaja, ktorí sa odvážili prísť vyskúšať naše bazény a vodu. Momentálne má 22 stupňov," hovorí Romana Ambrová, prevádzkárka letného kúpaliska Delfín. 


Ani na ďalšom dnes otvorenom kúpalisku ich v tom čase ešte nebolo oveľa viac. "Dnešným dňom, keď sa otvorili kúpaliská na sezónu, otvárali sa o 12. hodine. Momentálne sme možno mali takých päť, desať zákazníkov. Detský bazén hlási 18 - 19 stupňov, nakoľko sa tam mení každý deň voda. A plavecké bazény majú okolo 20 stupňov," hovorí Scarlett Eisnerová, prevádzkárka kúpaliska Tehelné pole. Ostatné kúpaliská v hlavnom meste, i v ďalších slovenských mestách otvoria svoje brány až v júni. 

Za kúpaciu sezónu sa zvyčajne označuje obdobie od 15. júna do 15. septembra. Ale ak je pekné počasie, je možné otvoriť sezónu aj skôr. Samozrejme, kúpaliská musia byť aj patrične pripravené. Už 6. júna totiž hygienici začnú odoberať prvé vzorky na kontrolu kvality vody na kúpaliskách i na prírodných vodných plochách. "Čo sa týka prírodných vôd určených na kúpanie, na kúpaciu sezónu 2017 bolo zatiaľ navrhnutých 29 lokalít. Z toho tri vody určené na kúpanie, budú z dôvodu rekonštrukcie zatvorené. Ide o Dolnohodrušské jazero, Veľké Richnavské jazero a Kunovská priehrada," povedala Gabriela Drobová z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy