Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Meníte žiarovku? Nezabudnite to hlásiť
Zdielať na

Meníte žiarovku? Nezabudnite to hlásiť

BRATISLAVA / Podľa zákona je podnikateľ povinný podať raz ročne ohlásenie o vzniku odpadu z vypálených žiaroviek. Konkrétny počet žiaroviek však nikto nepozná.

Ak podnikateľ vymení vypálenú žiarovku je povinný podať raz ročne ohlásenie o vzniku takéhoto odpadu. Ministerstvo životného prostredia uvádza, že táto povinnosť platí iba pre veľký počet žiaroviek.

Ak podnikateľ spotrebuje počas roka málo žiaroviek, podať ohlásenie o vzniku odpadu nemusí. Povinnosť s vypálenými žiarovkami ale má. Musí ich zaniesť do najbližšieho odberného miesta. To by sa malo nachádzať v predajniach, kde sa predávajú žiarovky.

Ak by ale žiaroviek bolo príliš a do nádoby v odbernom mieste by sa nevošli, musí ich odovzdať "oprávnenej osobe". Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia hovorí: "Oprávnená osoba je spoločnosť - zberač alebo recyklátor, alebo aj ten čo predáva žiarovky."

"Oprávnená osoba" za to nepríjmne žiadnu platbu a podnikateľovi musí odovydať potvrdenie o odovzdaní žiaroviek. Za nedodržanie týchto ustanovení zákona o odpadoch hrozí podnikateľom pokuta od 500 do 50 tisíc eur. 

Otázny je aj počet žiaroviek, ktoré zákon presne nevymedzuje a odvoláva sa na posúdenie konkrétnej situácie. Riaditeľ podnikateľskej aliancie Peter Kremský však v tomto zákone vidí len jedno: "Byrokratické vyžadovanie nejakého posielania papierov je dobré iba na to, aby potom, keď príde podnikateľovi kontrola, aby mala za čo dať pokutu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy