Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prichádza studený front. Cez sviatky si zapneme kúrenie
Zdielať na

Prichádza studený front. Cez sviatky si zapneme kúrenie

BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že počas veľkonočných sviatkov budú radiátory v slovenských domácnostiach fungovať na plné obrátky. Hoci viaceré teplárne najmä na juhu krajiny už prerušili vykurovanie, po ochladení sa k nemu musia vrátiť. Prichádza studený front.

Ak náhodou patríte k tým, ktorí už poslali radiátory na letný odpočinok, vedzte, že išlo o predčasné rozhodnutie. Aprílu sa totiž nie náhodou hovorí bláznivý mesiac. "Od veľkonočného pondelka ďalšie ochladzovanie, na severe Slovenska v utorok a v stredu len 2 či 3 stupne a to teraz nežartujem a snehové prehánky k tomu. V apríli môžeme čakať všetko," hovorí meteorologička Miriam Jarošová. 

V tomto ročnom období nejde o nič nezvyčajné, pravda po takmer letných dňoch sa na zimu ťažko opäť zvyká. "Väčšinou v priebehu mája nastane deň „D“, keď sa vykurovanie vypína," ozrejmuje špecialista prevádzky Veolia Branislav Helbich. Kotolne však podľa zákona musia byť pripravené od septembra do konca mája. Kúri sa však podľa teplôt.

"Keď vonkajšia priemerná teplota klesne pod 13 stupňov tri dni, tak sa začne vykurovať a keď zase stúpne na dva dni pod 13 stupňov, tak sa vypína. Ako náhle teploty klesajú, tak sa spúšťa technológia do prevádzky a teplo sa dodáva bez problémov," hovorí člen predstavenstva SZVT Ivan Ďuďák.

Kým ešte pred 20 rokmi sa vonkajšia teplota merala fyzicky a takéto ventily otvárali robotníci priamo v kotolni, dnes stačí na centrále jediný pokyn počítača. Jednoduchšie to majú domy s vlastnými kotlami či výmenníkovými stanicami, kde si teplo regulujú sami. Domom so štvortrúbkovým systémom postupne ubúda, no ani ich obyvatelia sa nemusia blížiaceho sa chladu obávať.

"Všetci môžu byť pokojní, teplo bude v každom dome," dodáva Ďuďák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy