Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Šikana úradmi minulosťou? Pellegrini predstavil nový projekt
Zdielať na

Šikana úradmi minulosťou? Pellegrini predstavil nový projekt

BRATISLAVA / Čaká nás svetlá budúcnosť. Ak všetko pôjde podľa plánu, onedlho nebudeme musieť doma skladovať stohy papierov z úradov, polície a iných štátnych inštitúcií.

Podpredseda vlády, Peter Pellegrini, pred niekoľkými dňami predstavil návrh novely zákona o elektronickom fungovaní štátu. Obsahuje viacero zaujímavých noviniek, ktoré by nám mohli uľahčiť život pri kontakte s úradmi. 

Jedna z týchto noviniek sa volá elektronický Register úradných rozhodnutí (RUR). "Bude to register, kde sa budú archivovať všetky úradné rozhodnutia, ktoré kedy úrad od určitého momentu občanom zaslal," povedal Pellegrini. 

"Rozhodnutie ktoréhokoľvek úradu o nejakej povinnosti alebo práve občana bude uložené v tomto centrálnom registri. Či už ide o dôchodky alebo o rozhodnutia súdnych konaní o rôznych sociálnych dávkach prípadne o pokutách a poplatkoch," vysvetlila Janka Burdová z Úradu podpredsedu vlády. 

Akonáhle úrad vydá občanovi akúkoľvek pečiatku, objaví sa to na jednom mieste v elektronickej podobe. Odpadne tak nutnosť skladovať celé roky rôzne úradné rozhodnutia, kopírovať si ich prípadne myslieť na to, že o niekoľko rokov si ich od vás môže niektorý z úradov vyžiadať. 

Keď sa už raz tieto dokumenty dostanú do elektronického registra, nikto by od vás tieto doklady nemal dodatočne žiadať, keďže už budú uložené v registri. "Bude to krok k systému jedenkrát a dosť. Ak raz štát takéto úradné rozhodnutie bude vo svojom systéme mať, občan bude môcť kedykoľvek odkázať inému úradu, aby si nežiadal od neho rozhodnutie, ktoré mu bolo vydané napríklad pred dvomi rokmi zo sociálnej poisťovne. Choď si ho vziať priamo do registra úradných zásielok a úradných rozhodnutí," informoval Pellegrini. 

V novom zákone zároveň bude vôbec po prvýkrát zakotvená aj sankcia pre úrady, čo znamená, že pokuta nebude hroziť už len občanom ale aj úradom. Návrh, ktorý Pellegrini predstavil čaká štandardný legislatívny slalom. "Zákon sme zanalyzovali z hľadiska dopadov, bude predložený do medzirezortného pripomienkového konania, následne sa k tomu vyjadria jednotlivé ministerstvá, dotknuté orgány a inštitúcie. Bude predložený na rokovanie vlády a predpokladáme, že pred letom o ňom začne rokovať parlament," vysvetlila Burdová. 

Elektronická úradná budúcnosť by mala na Slovensku začať vo februári 2018. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy