Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tieto lieky si ľudia najčastejšie kupujú bez receptu
Zdielať na

Tieto lieky si ľudia najčastejšie kupujú bez receptu

BRATISLAVA / Lekári najčastejšie predpisujú pacientom lieky na tlmenie silnej a chronickej bolesti, vysoký krvný tlak a srdcovo cievne ochorenia. Za TOP 10 najvydávanejších liekov zaplatili zdravotné poisťovne takmer 18 miliónov eur, pacienti doplácali deväť miliónov eur. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií za minulý rok. A zverejnili tiež rebríček liekov, ktoré si ľudia najčastejšie kupujú bez receptu. 

"Pacienti si v roku 2016 bez receptu najčastejšie kupovali lieky na tlmenie horúčky, bolesti či zápalu. Za TOP 10 najžiadanejších liekov zaplatili pacienti viac ako 23 miliónov eur," informuje Soňa Valášiková z Národného centra zdravotníckych informácií. Podľa hlavnej odborníčky pre všeobecné lekárstvo ministerstva zdravotníctva, Moniky Paluškovej, má spotreba liekov na Slovensku stúpajúci trend.

"Mnohí ľudia riešia svoje zdravotné problémy miesto toho, aby zmenili stravovanie, alebo sa viac hýbali tým, že žiadajú lekárov o predpis tabletiek. Príkladom sú bolesti chrbtice," vysvetľuje Palušková. Slováci míňajú za voľnopredajné lieky čoraz viac. V prípade liekov na recept je situácia iná.

"Keď porovnáme rok 2016 s rokom 2015, spotreba kupovaných liekov bez receptu na Slovensku stúpla, teda pacienti v roku 2016 zaplatili viac ako v roku 2015. Naopak, úhrada zdravotných poisťovní za lieky vydané na recept v roku 2016 klesla oproti roku 2015," uviedla Valašiková. To, že si lieky môžeme kúpiť aj bez receptu nezamená, že sú bez rizika a nemôžeme ohroziť svoje zdravie.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy