Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zmeny na slovensko-ukrajinskej hranici: Cestujúcich čakajú prísne kontroly
Zdielať na

Zmeny na slovensko-ukrajinskej hranici: Cestujúcich čakajú prísne kontroly

BRATISLAVA / Cez východnú hranicu Slovenska po novom neprejde nikto bez toho, aby ho preverili v európskych informačných systémoch a poriadne skontrolovali. Tiež to bude platiť aj pre občanov tretích krajín. Sprísnenie kontrol na vonkajších hraniciach Schengenu pocítia aj cestujúci na slovensko-ukrajinskej hranici. Každého si po novom preveria aj v databázach Interpolu.

Od apríla čakajú cestujúcich zmeny. V súčasnosti občania Únie podliehajú len minimálnej kontrole, ktorá je založená na rýchlom a priamom overení platnosti cestovného dokladu na prekročenie hranice. Po novom budú všetci občania Európskej únie preverovaní v európskych databázach.

"Najmä v Schengenskom informačnom systéme a v databázach k strateným a odcudzeným cestovným dokladom. Zároveň sa bude vykonávať preverovanie aj v príslušných národných databázach, ako aj v príslušných databázach Interpolu," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Slováci, ktorí cestujú na Ukrajinu, vedia, že s čakaním na hranici musia rátať. Od apríla budú musieť byť ešte trpezlivejší.

"V súvislosti so zavedením tejto zmeny je možné očakávať predĺženie čakacích dôb na vonkajších hraniciach Európskej únie," dodáva Baloghová.

Podľa policajného prezídia budú kontroly sprísnené na všetkých vonkajších hraniciach Európskej únie, teda pozemných, leteckých aj morských.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy