Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kotlebovci dostali pokuty po tisíc eur: Matovičovi tiež hrozí peňažný trest
Zdielať na

Kotlebovci dostali pokuty po tisíc eur: Matovičovi tiež hrozí peňažný trest

Aj tak si budem hovoriť, čo chcem. Asi v takomto duchu reagovali Kotlebovi poslanci na pokuty, ktoré dnes dostali od kolegov z mandátového výboru. Zarobili si na ne svojimi výrokmi v pléne. Igor Matovič zatiaľ na rozhodnutie o pokute čaká.

Poslanec národnej rady Milan Mazurek má na islam jasný názor. Dal ho najavo pred moslimskou rodinou s deťmi, ale aj výrokmi v parlamente. Spolu s kolegom Stanislavom Mizíkom toto náboženstvo spojil s rôznymi sexuálnymi úchylkami a v podobnom duchu sa nieslo aj ich „ospravedlnenie“. Mandátový výbor dnes rozhodol - budú platiť maximálnu pokutu.

Dvaja poslanci od Kotlebu sa pokute vyhnúť nemôžu. Ak by ju aj odmietli zaplatiť, stiahnu im to z platu. Najprv však pokutu musí odsúhlasiť plénum. To by nemal byť problém. Problém ale má Igor Matovič. Zo schôdze, kde sa mal tiež zodpovedať za svoje výroky, sa totiž ospravedlnil. Háčik je ale v tom, že v ten deň bol v parlamente a mal aj tlačovú besedu. Nový priestor na ospravedlnenie mu už neodhlasovali.

Špekulatívna ospravedlnenka

"Pravdepodobne vašu ospravedlnenku neuznám, pretože bola účelová, špekulatívna, aby ste sa vyhli ospravedlneniu," povedal Andrej Danko, predseda parlamentu.

Po dnešnom zasadnutí mandátneho a imunitného výboru sa javí ako veľmi reálne, že si poslanci okrešú svoju výrokovú imunitu. Kým však tento zákon prejde, bude si musieť parlament vystačiť s pokutami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy