Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Koniec dvojitej byrokracie. Slovenské rozsudky o adopcii už platia v celej EÚ
Zdielať na

Koniec dvojitej byrokracie. Slovenské rozsudky o adopcii už platia v celej EÚ

BRATISLAVA / Rodičom adoptovaných detí sa zjednoduší život. Európsky parlament včera schválil jednotný právny rámec opatrení na uznanie domáceho súdneho rozsudku. V praxi to znamená, že ak sa napríklad slovenskí rodičia, ktorí si adoptovali dieťa, presťahujú do Rakúska, nebudú musieť opätovne žiadať rakúsky súd o uznanie rozsudku, tak ako je to v súčasnosti.

Ak sa rodičia adoptovaných detí rozhodnú pre život v inej krajine okrem hľadania nového bývania a práce musia v súčasnosti prejsť aj procesom uznania domáceho rozsudku. Slovenský totiž v iných štátoch neplatí. Ak chcú rodičia poberať v cudzine na dieťa prídavky, zapísať ho do školy alebo prihlásiť v poisťovni, musia požiadať o uznanie rozsudku. Tento proces trvá zhruba jeden až dva mesiace. V súčasnosti v niektorých členských európskych štátoch akceptujú rozsudok inej krajiny na základe bilaterálnej dohody. V iných to však ide jedine súdnou cestou. A to sa má zmeniť. Európsky parlament včera schválil správu, ktorá je iniciatívou pre tvorbu jednotnej legislatívy pre všetky členské štáty.

Počet domácich aj medzinárodných adopcií na Slovensku prudko klesá. Schválený jednotný právny rámec európskeho parlamentu má odporúčací charakter a je na rozhodnutí každého štátu ako ho implementuje do zákona. Europoslanci tým zaplátali dieru a očakávajú že postupne sa jednotná legislatíva dostane do všetkých členských krajín. Riaditeľka Centra pre medzinárodneprávnu ochranu detí a mládeže, Andrea Cisárová, má z rozsudku radosť: "Uznávanie rozsudkov bez súdneho procesu je veľkou pomocou a týka sa nielen adopcii ale aj výživného, únosov, návštev, širokej škály problematiky pre neplnoleté deti."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy