Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Federálny súd pozastavil Trumpov dekrét o migrácii
Zdielať na

Federálny súd pozastavil Trumpov dekrét o migrácii

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Federálny súd v americkom Seattli v piatok dočasne zablokoval dekrét amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zakazuje občanom siedmich moslimských krajín vstup do Spojených štátov. Opatrenie sudcu Jamesa Robarta má platnosť na celom území USA, upozornila agentúra AFP. Biely dom sa proti tomuto kroku ohradil s tým, že Trump má ústavné právo aj zodpovednosť chrániť obyvateľov Spojených štátov.

"Účelom prezidentovho výnosu je chrániť vlasť a prezident má ústavné právo a zodpovednosť chrániť americký ľud," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. Jeho hovorca Sean Spicer uviedol, že sa proti rozhodnutiu o zablokovaní Trumpovho dekrétu prezident okamžite odvolá. Ministerstvo spravodlivosti to ale neskôr poprelo.

Pozastavenie platnosti Trumpovho výnosu má trvať do tej doby, než justícia preskúma sťažnosť, ktorú proti dekrétu podal Bob Ferguson, generálny prokurátor štátu Washington.


Proti zákazu už vystúpili sudcovia v niekoľkých ďalších štátoch USA, vrátane Kalifornie a New Yorku, ale Robartovo rozhodnutie má podľa AFP najväčší dosah.

Ferguson vo svojej pondelkovej sťažnosti spochybnil kľúčové body prezidentského dekrétu, ktorý uzatvára americkej hranice utečencom na štyri mesiace a štátnym príslušníkom siedmich krajín s moslimskou väčšinou (Iráne, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu) na dobu troch mesiacov. U Sýrčanov je dovetok, že opatrenie je na dobu neurčitú.

Ohromujúce víťazstvo

"Ústava zvíťazila," reagoval Ferguson na terajšie rozhodnutia súdu. "Nikto nie je nad zákonom, dokonca ani prezident," dodal. Ferguson tiež v piatok uviedol, že opatrenie sudca Robarta majú okamžitú platnosť a ľudia zo spomínaných krajín môžu teraz opäť žiadať o vstup do USA. Aj na ministerstve vnútornej bezpečnosti podľa agentúry AP začal už kolovať email, ktorý úradníkom dáva pokyn, aby sa okamžite začali správať v súlade so sudcovým rozhodnutím.

Guvernér štátu Washington Jay Inslee označil krok justície za "ohromujúce víťazstvo", ale varoval, že boj za zrušenie Trumpovho dekrétu zďaleka ešte neskončil.

Ferguson uviedol vo svojej sťažnosti, že zákaz zasahuje proti ústavou zaručeným právam migrantov a ich rodín, pretože je namierený proti moslimom. Trumpovi poradcovia naopak od začiatku argumentujú tým, že proti moslimom opatrenia namierené nie je. Takisto sa domnievajú, že prezident má dostatočne širokú právomoc, aby presadil výnos "na ochranu Američanov".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy