Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
TIPY: Takto uchránite svoje auto pred zimou
Zdielať na

TIPY: Takto uchránite svoje auto pred zimou

BRATISLAVA / Táto zima nám dáva poriadne zabrať. Trpia nielen ľudia, ale aj autá. Tie štartujeme prakticky stále v mrazoch a jazdíme po cestách, ktoré sú plné posypových materiálov. Dopravný konzultant Maroš Palesch poradí, ako to zvládnuť.

Základ pre šoférov, ktorí jazdia v zime, sú pneumatiky. Ak niekto v rámci šetrenia neprezuje gumy, nech auto v zime ani neštartuje. "Potom príde nejaká vážna situácia, keď treba auto spojazdniť a ľudia často riskujú," hovorí konzultant Maroš Palesch. 

Najčastejšie v zime máme problémy s baterkou. "Je nutné mať vo výbave, najmä v zime, štartovacie káble," radí Palesch. Je to doplnková výbava, nie povinná. Keď si sadnete do auta ráno, otočte kľúčikom a počkajte, kým zhasnú kontrolky. "Aj to žeravenie v zimách je dlhší proces. Mám takú zásadu. Je jedno či ide o benzín alebo naftu. Sadnem do auta, povypínam všetko čo sa dá - kúrenie, rádio, zatvorím si dvere (aby nesvietilo stropné svetlo). Prebliknem dvakrát diaľkovými svetlami, aby baterka dostala impulz a až potom naštartujem," vysvetľuje konzultant.

Ďalší problém, s ktorým sa vodiči pasujú je umývanie auta. "Minimálne z tej soli, aspoň raz za dva týždne, raz za mesiac si treba nájsť čas a umyť to auto. Rozjazdený sneh so soľou, to všetko chytá podvozok, brzdový systém, kolesá, a to všetko koroduje," dodáva Palesch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy