Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
K lekárovi sa bude dať objednať po ordinačných hodinách, za túto sumu
Zdielať na

K lekárovi sa bude dať objednať po ordinačných hodinách, za túto sumu

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zavedie doplnkové ordinačné hodiny, ktoré sú naviac a mimo doterajších ordinačných hodín.

Cieľom ministerstva je odstrániť neoprávnené vyberanie rôznych "kreatívnych" poplatkov a úhrad od pacientov, ktoré v solidárnom systéme deformujú princíp zásluhovosti. Rezort chce úpravou vytvoriť legálnu možnosť pre pacienta rozhodnúť sa, že chce viac a za to mať možnosť a právo si zaplatiť - skutočný princíp zásluhovosti. 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker však v stredu na tlačovej konferencii upozornil, že lekár, ktorý chce mať aj doplnkové hodiny, musí najprv garantovať rozsah ordinačných hodín, ktoré sú plne hradené na základe verejného zdravotného poistenia. V prípade všeobecného praktického lekára ide o 35 hodín týždenne a u špecialistu je to 30 hodín týždenne. Doplnkové ordinačné hodiny budú môcť byť najskôr po 14. hodine.

Vyšetrenie v doplnkových ordinačných hodinách je dobrovoľné a vytvára možnosť, aby si pacient mohol "kúpiť" dodatočný čas lekára, ktorý si hradí sám. Predpísané lieky a ďalšie vyšetrenia (SVaLZ) aj v rámci doplnkových hodín budú hradené zdravotnou poisťovňou. "Doplnkové ordinačné hodiny sú naviac a neobmedzujú súčasný systém, tí, ktorí si chcú zaplatiť, tak môžu urobiť bez obmedzenia tých, ktorí nechcú," podotkol Drucker. Okrem doplnkových ordinačných hodín, chce ministerstvo zaviesť zdravotnú starostlivosť v domácom prostredí na požiadanie a za úhradu, avšak mimo ordinačných hodín.

Maximálna výška úhrady od pacienta pri jednej návšteve by mala byť v rozsahu 15 až 30 eur, avšak Drucker doplnil, že o tejto sume ešte rezort diskutuje s partnermi. Pacienti budú môcť dostať termín najskôr do 12 hodín od objednania, najneskôr do 15 dní. Účinnosť doplnkových ordinačných hodín predpokladá ministerstvo od 1. januára budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy