Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hádka o moslimoch: Nemôžeme to brať slniečkarsky, hovorí Kollár
Zdielať na

Hádka o moslimoch: Nemôžeme to brať slniečkarsky, hovorí Kollár

BRATISLAVA / Založiť cirkev na Slovensku bude po novom náročné. Parlament v utorok prelomil veto prezidenta Kisku a odhlasoval zákon, podľa ktorého cirkvi na registráciu potrebujú najmenej 50 tisíc členov. Téma značne podráždila aj emócie poslancov.

Teroristi, slniečkari, mešity, znásilnenia. Aj také slová padali v utorok pri rozprave o registrácii cirkvi za dverami rokovacej sály parlamentu. Aj keď zákon, ktorý stanovuje prísnu hranicu minimálne 50 tisíc členov, nespomína žiadne konkrétne náboženstvo, z rozpravy bolo jasné, kto poslancov najviac dráždi. " Slovensko je jediná krajina v Únii, kde nie sú mešity a ja som na to hrdý. Tak je to správne," uviedol poslanec Milan Krajniak (Sme rodina). 

Podľa Borisa Kollára sa do mešít teroristi chodia radiť, verbovať nových a skrývať sa po útokoch. "Musíme sa zodpovedne k tomu postaviť a nemôžeme to brať slniečkarsky," povedal. 

"Argumenty sú na intelektuálnej a vedomostnej úrovni tých, čo ich šíria. Na jednej strane tvrdia, že to nie je proti moslimom, ale najčastejšie argumenty boli spájané práve s moslimskou komunitou," hovorí politológ Jozef Lenč. 

Moslimov je dnes na Slovensku asi päť tisíc. Požadovaných 50 tisíc členov majú dnes len štyri z 18 cirkív na Slovensku. Ak by prijatá novela platila aj v minulosti, štát by neuznal mnohé protestanské odnože cirkvi, jehovistov, Mormónov ani Židov. Prezident Andrej Kiska ho aj preto označil za diskriminačný. 

Registrácia cirkví sa naposledy sprísňovala pred desiatimi rokmi. Vtedy sa minimálny počet členov stanovil na 20 tisíc. Za ten čas sa žiadnu novú cirkev nepodarilo zaregistrovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy