Polojasno
25°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
O úspechu našich lekárov už vedia aj na Harvarde, jediným klikom ohúrili svet medicíny
Zdielať na

O úspechu našich lekárov už vedia aj na Harvarde, jediným klikom ohúrili svet medicíny

BRATISLAVA / Našim lekárom sa podarilo niečo unikátne. A síce vyvinúť bezpečnejšiu techniku operovania hlboko uložených nádorov v časti mozgu nazývanom inzula. Inšpirovali už aj zahraničné pracovisko. Pacientom s najčastejším nádorom mozgu dávajú šancu odstrániť čo najväčšiu časť nádoru s výrazne nižším rizikom, že by pri operácii ochrnuli alebo prišli o reč.

Naši špičkoví odborníci nastavili ultrazvukový prístroj tak, aby počas odstraňovania nádorového tkaniva videli aj najdrobnejšie cievky, ktorých poškodenie by mohlo znamenať aj ochrnutie či stratu reči. Keď ich vidia, dokážu odstrániť väčšiu časť nádoru s oveľa menším rizikom. Naši lekári veľa skúšali, nastavovali špeciálny 3D ultrazvuk tak dlho, až zistili, čo netušil ani jeho výrobca. Doteraz si drobulinké cievky lekári nevedeli zobraziť, vďaka našim lekárom to už je možné. "Mali sme šťastie, ale boli sme na to šťastie pripravení. Musíte vedieť, čo tam máte vidieť," skromne uznáva veľký úspech docent Andrej Šteňo z Neurochirurgickej kliniky LF UK.

Naši lekári už takto odoperovali 10 pacientov a po ich vzore už aj špecializované pracovisko v Nórsku. Čím väčšia časť nádoru sa podarí odstrániť, tým je prognóza väčšia. V univerzitnej nemocnici v Bratislave sa vykonáva až 700 operácií mozgu ročne, operácií pri vedomí pacienta má na konte 300.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy