Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na Slovensku zúri chrípková epidémia! Dodržte tieto rady a vyhnite sa jej
Zdielať na

Na Slovensku zúri chrípková epidémia! Dodržte tieto rady a vyhnite sa jej

BRATISLAVA / Na Slovensku opäť zúri chrípková epidémia. Počet pacientov rastie a už tradične museli zatvoriť aj niektoré triedy, či dokonca školy. A podľa všetkého by bola štatistika ešte nepriaznivejšia, keby v nej figurovali aj ľudia, ktorí sa liečia doma. Takto sa chrípke ubránite.

Chrípková epidémia v týchto dňoch podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Moniky Paluškovej kulminuje a ešte tri týždne Slovensko poriadne potrápi. O epidémii sa dá hovoriť v momente, kedy presiahne konkrétne stanovené čísla. "Vtedy sa musí štát zariadiť. Môžeme zakázať návštevy v nemocniciach, uzavrieme škôlky, školy a keď sú nejaké veľké podujatia, môžeme ich zrušiť," uviedla Monika Palušková. 

Ak sa chceme pred chrípkou ubrániť, okrem očkovania, by sme mali dodržiavať prísne hygienické pravidlá. 

  • vetranie
  • umývanie rúk
  • vyhýbanie sa priestorom, kde je veľa ľudí
  • nebyť v priestoroch, kde sú chorí ľudia

Ak sa ochorenie vyskytne v rodine, chorý člen rodiny by podľa odborníčky mal spať sám. "Hlavne v noci, keď si fúka nos, kašle, má teplotu by nemal byť medzi ostatnými. Ideálne je, ak sa môže presťahovať niekde, kde je sám," uviedla Monika Palušková. Aj v tomto prípade je vhodné dodržiavať nasledovné hygienické návyky:

  • umývanie rúk
  • používanie jednorázových vreckoviek
  • vyhýbanie sa kontaktu s inými ľuďmi

Lekár aj babské recepty

Existujú tri možnosti ako sa zbaviť chrípky. Zájsť k lekárovi po lieky, voľnopredajné lieky v lekárni alebo babské recepty. "Babské recepty sú overené stáročiami. Veľa piť, ležať, dávať si lieky proti teplote," hovorí Monika Palušková. "Na čo by som upozornila tento rok, keďže lieky na teplotu príliš nezaberajú, sú zábaly a sprchy," dodáva Palušková. Podľa odborníčky sa toho nemusí báť. "Aj deti, vlažnou vodou respektíve studenou, ktorú znesie," dodala Palušková. 

Odborníčka radí, aby pacienti ostali doma a ak sa ich stav nezlepší, vyhľadali lekára. "Ja svojim pacientom odporúčam, aby prišli po troch dňoch, pokiaľ sa stav nezlepšuje. Treba nechať lekára pracovať a netrvať na antibiotikách," uviedla Palušková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy