Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ak by sa zatvorili v nedeľu obchody, predavači by ročne prišli o 1 800 eur
Zdielať na

Ak by sa zatvorili v nedeľu obchody, predavači by ročne prišli o 1 800 eur

BRATISLAVA / Niektorí slovenskí poslanci chcú presadiť, aby boli obchody zatvorené nielen počas štátnych sviatkov či dní pracovného pokoja, ale aj počas nediel. Okrem milovníkov nakupovania by z toho zrejme nemali radosť ani predavači a predavačky, pretože by prišli o nemalý príjem. A netreba zabúdať, že na predaj je naviazaných aj množstvo ďalších služieb.

Ak by boli obchody zatvorené aj počas nediel, dokopy by boli obchody zavtorené 67 dní v roku. Predajcovia by mohli oddychovať viac ako dva mesiace, čo by sa ale s najvyššou pravdepodobnosťou odzrkadlilo na ich príjmoch, hlavne na príplatkoch. "Zo zákona v nedeľu sú päťdesiat percent, za prácu cez sviatok sú sto percent," hovorí predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu Katarína Fašiangová.

"Pokiaľ by sme hovorili len o sviatkoch je veľmi konzervatívny odhad, že priemerne by jeden pracovník v obchode prišiel o 25-30 eur mesačne. Pokiaľ by sme hovorili aj o zrušení nedeľného predaja, tak je to samozrejme ďaleko viac, a tam je odhad okolo 150 eur," myslí si poslankyňa Jana Kiššová.

V súčasnosti sú obchody zatvorené iba tri dni v roku. Skupina poslancov SMERU, SNS a Most Híd navrhuje ich zatvorenie aj počas všetkých sviatkov a dní pracovného pokoja. Ak parlament poslanecký návrh podporí, v platnosti by mal byť od 1. mája.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy