Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
TIPY A TRIKY: Takto používajte kúrenie v aute cez zimu
Zdielať na

TIPY A TRIKY: Takto používajte kúrenie v aute cez zimu

BRATISLAVA / Zima je v plnom prúde. Väčšina z nás má rovnaký problém a tým je studené a premrznuté auto. Ako správne vykúriť svojho štvorkolesového tátoša? Takéto chyby najčastejšie robia ľudia pri zohrievaní svojho auta. Máme pre vás tipy, ako sa im vyhnúť.

Menej je viac

"Všetko vypeckujem na plno," toto je jedna z najväčších a zásadných chýb skoro všetkých vodičov na celom svete. Vyzerá to nasledovne. Sadneme do auta, naštartujeme, a pustíme všetko na MAX a v omyle si myslíme, že teplo príde hneď. Opak je pravdou. Kým benzínové autá sa zohrejú a vykúria oveľa rýchlejšie, s naftovými to je na dlhšie.

Odborníci radia nezapínať kúrenie "naplno" hneď po štarte, ale počkať pár minút kým sa auto trochu zohreje a kúrenie pustiť potom. Teplo, ktoré sa vytvára od zapnutého motora sa tak v konečnom dôsledku k vám dostane skôr. Odporúčame využívať tlačidlo "AUTO," ktoré silu aj teplotu fúkania reguluje a upraví ho podľa potreby. Teplotný šok môže byť v tomto zimnom období veľký a prekúrené auto, tak zvyšuje riziko prechladnutia.

Vyhrievané sedadlá

Vyhrievané sedadlá majú už skoro všetky nové autá v štandardnej výbave. Ich používanie v zimnom období je veľmi príjemné, ale prehnané vykurovanie môže viesť až k zdravotným problémom, hlavne u mužov. Povráva sa, že prekurovanie sedadla vedie u mužov k problémom s plodnosťou a potenciou. Okrem toho, vyhriaty chrbát po vystúpení z auta vystavujeme "ofúknutiu" a povedzme si rovno, nikto nemá rád keď ho sekne v krížoch. Zlatá stredná cesta je opäť tou najlepšou voľbou pre naše zdravie.

Vyzlečte sa

Ak cestujete viac kilometrov a cesta trvá niekoľko desiatok minút, je určite lepšie sa vyzliecť, ako sedieť "zababušený" vo vyhriatom aute. Prvé minúty možno budú chladné, nepríjemné, ale v konečnom dôsledku lepšie, ako byť celú cestu v aute spotený a mokrý. V neposlednom rade to môže vyvrcholiť až vyzliekaním sa počas jazdy, a tým riskujete nie len svoj život, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Klimatizácia

Klimatizácia sa nespája len s chladením vzduchu, ale slúži aj na vysušovanie vlhkosti v aute a tým v zlom počasí zabraňuje zahmlievaniu okien zvnútra. Tento problém je v zlom počasí veľmi častý a tlačidlo A/C ho vie za pár sekúnd vyriešiť. Navyše zapnutá klimatizácia funguje bez ohľadu na to, či kúrite alebo chladíte.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ o problémoch so štartovaním v zime.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy