Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Školstvo na Slovensku čakajú obrovské zmeny
Zdielať na

Školstvo na Slovensku čakajú obrovské zmeny

BRATISLAVA / Spokojní učitelia a šťastní žiaci v školách. Ale aj kroky, ktoré viacerých zabolia. Toto by mala priniesť najväčšia reforma v školstve za posledných 25 rokov. Teraz začína naberať reálne kontúry. Minister školstva Peter Plavčan sa vo štvrtok stretol v Prezidentskom paláci s Andrejom Kiskom. Spolu s expertmi debatovali o tom ako by naše školstvo v budúcnosti malo vyzerať.

Je politickou zodpovednosťou ministra školstva Petra Plavčana, aby Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania neskončil v zabudnutej skrini. Po štvrtkovom stretnutí s ministrom školstva Petrom Plavčanom a tvorcami Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania to povedal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident zdôraznil, že okrem dobrej koncepcie je dôležitá aj politická vôľa, ktorá sa spája s dostatkom peňazí. Rôznych koncepcií dnes totiž podľa prezidenta máme vo viacerých oblastiach plné skrine.

Od téorie k praxi

Kiska zdôraznil, že od volieb uplynulo osem mesiacov a je na čase prejsť od koncepcie ku konkrétnym opatreniam. Rozhodujúci bude podľa prezidenta prvý polrok budúceho roku.

Ak sa v najbližšom období nepodarí pripraviť podporu nových návrhov zákonov a presadiť potrebné kroky, neskôr to bude náročnejšie a možno už nebude ani politická vôľa. Kiska dodal, že ak to nestihneme, tak minister svoj sľub o najväčšej reforme za posledných 25 rokov neuskutoční.

Prezident zároveň zopakoval, že školstvo potrebuje viac peňazí. V súvislosti s myšlienkou Hodnota za peniaze však musíme ukázať, čo za tie peniaze spoločnosť dostane. Kiska uviedol, že v návrhu sú aj kontroverzné témy a nepopulárne opatrenia. Je však pripravený pomôcť získavať podporu, ak bude presvedčený, že sa niečo za štyri roky pohne.

Bolestivé zmeny

Plavčan po dnešnom stretnutí s prezidentom vyhlásil, že treba pripraviť verejnosť aj ľudí z oblasti školstva na zmeny. "Mnohé opatrenia budú mať povahu malých zmien, niektoré väčšie, a niektoré opatrenia budú bolieť," vyhlásil minister Peter Plavčan.

Rezort školstva predpokladá, že národný program predložia na rokovanie vlády a následne do NR SR v prvom štvrťroku budúceho roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy