Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Neohrozujte ostatných vodičov. Hmlovky používajte takto
Zdielať na

Neohrozujte ostatných vodičov. Hmlovky používajte takto

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Blížiaca sa zima znamená kratšie dni, časté dažde a prízemné ranné hmly. Jazda je za zníženej viditeľnosti samozrejme náročnejšia, no správnym používaním hmlových svetiel si dokážeme navzájom pomôcť. Mnohí vodiči používajú hmlovky aj vo chvíľach, keď ich už nepotrebujú.

Počas rannej kolóny sa neraz stretáva množstvo vodičov s tým, že po hmle nie je ani stopa a vodiči majú napriek tomu zapnuté zadné hmlovky. A tým znepríjemňujú čas strávený za volantom a prinajmenšom ich oslepujú.

Slovenský zákon uvádza, že každé auto na našich cestách musí byť vybavené zadným hmlovým svetlom. Predné hmlovky nie sú povinné, ale na nových autách je to už štandard.

Hmlovky treba vypínať, hrozí pokuta

"Predné svetlomety do hmly a zadné svietidlá do hmly vodič smie použiť len za hmly, sneženia alebo za dažďa," píše sa v zákone o cestnej premávke.

Netreba zabúdať, že ak sa počasie zlepší a hmla zmizne treba hmlové svetlá vypnúť. V opačnom prípade hrozí vodičom pokuta. Určite to ocenia ti, ktorí idú za vami v kolóne a hmlovky ich zbytočne oslňujú. 

"Svetlá do hmly môžeme používať za zníženej viditeľnosti, ale keď sa vytvárajú kolóny, odporúčam hmlové svetlá vypnúť. V momente keď jazdíme v kolónach máme svetla z ostatných vozidiel dosť a treba ich vypnúť a neoslepovať ostatných vodičov jazdiacich v kolóne za nami," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Denné svietenie

Palesch upozorňuje aj na správne používanie denného svietenia. "Vodiči sú povinní za dažďa a počas zníženej viditeľnosti používať plnohodnotné stretávacie svetlá a nie len denné svietenie. V opačnom prípade ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky a riskujú zdravie nie len sebe, ale aj ostatným. Navyše im hrozí pokuta".

Predné hmlovky majú význam hlavne za tmy, keď sa lúče stretávacích svetiel odrážajú od malých čiastočiek hmly a zle prenikajú k vozovke. Predné hmlové svetlá sú preto umiestňované do predného nárazníku v dolnej časti, kde majú väčšiu šancu svietiť pod hmlu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy