Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chodci hazardujú so životom
Zdielať na

Chodci hazardujú so životom

ZVOLEN / Na frekventovanom ťahu vo Zvolene zjavne chodcom chýba pud sebazáchovy. Počas polhodinky sa našlo 22 hazardérov s vlastným životom, hoci priechod pre chodcov je len kúsok. Do cesty sa vrhajú aj po zotmení, ak nie je dostatočná viditeľnosť a chýbajú im reflexné prvky, ide doslova o život.

Ak dospelí hazardujú so svojím životom, je to na pováženie. Ak tak však neváhajú robiť aj s deťmi, je to skutočne nezodpovedné. Do rušnej križovatky vo Zvolene pritom veselo vstupujú aj mamičky s kočíkmi. Mnoho z uponáhľaných chodcov pritom tvoria seniori, ktorí nevedia vyvinúť v prípade ohrozenia dostatočné tempo, aby kolízii predišli. Ich život je potom v rukách pohotových vodičov, ktorí však iste milého slova nenachádzajú. 

Leniví prejsť pár metrov

Chodci sa vrhajú do cesty napriek tomu, že stačí prejsť pár metrov a cestu by mohli prejsť bezpečne. Pozastavuje sa nad tým aj hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica, Martina Faltániová: "V priebehu tridsať minút 22 chodcov takto prešlo, hoci priechod pre chodcov je hneď vedľa." Ak sa do tohto hazardu pustia po zotmení a v tmavom oblečení, nehodám sa vyhnúť nedá. Za prvých 9 mesiacov tohto roka zahynuli na cestách 9 ľudia. Polovicu z nich tvorili seniori v tmavom oblečení. Dve tretiny prípadov sa odohrali po zotmení a takmer všetky mimo priechodu pre chodcov. Ako prezradila policajná hovorkyňa, je tu ešte jeden rizikový faktor: "Z 9 až 7 to bol alkohol, z toho 6 viac ako tri promile." Až v siedmich prípadoch boli obeťami muži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy