Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Česko si pripomenulo vznik Československa
Zdielať na

Česko si pripomenulo vznik Československa

BRATISLAVA / Podľa historikov existuje len veľmi málo významnejších dátumov, ako je 28. október 1918. K tomuto dňu sa viaže vznik samostatného Československa a pripomíname si jeho 98. výročie. U nás aj v Česku sa v piatok konali spomienkové slávnosti a kladenie vencov, pričom v českom kalendári je štátny sviatok.

V chaose po prvej svetovej vojne, keď sa menila mapa európy, medzi novými štátmi vzniklo aj samostatné Československo. Jednou z najvýznamnejších vecí, ktorú prinieslo boli prvé demokratické voľby. "Samostatné československo fungovalo ako najdemokratickejší štát v strednej európe," povedal historik Adam Hudek.

Veľkú zásluhu mali na tom Tomáš Garrigue Masaryk, Rastislav štefánik a Eudard Beneš, ktorí sú považovaní za najvýraznejších predstaviteľov tohto obdobia. "V samostatnom Československu fungovalo samostatné volebné právo aj pre ženy, ćo bol absolútny unikát v tomto čase," dodal historik Adam Hudek. 

Naše vzťahy vraj nikdy neboli lepšie

Práve pri pamätníku Československej štátnosti a soche Masaryka si v piatok, niektorí pripomenuli tento významný dátum kladením vencov a zapálením sviečok. "Rád by som zablahoželal Česku a jej občanom k významnému štátnemu sviatku," povedal premiér Slovenskej republiky Robert Fico. 

Podobne ako u nás, aj v Česku sa v piatok konali slávnosti na oslavu 98. výročia vzniku samostatného Československa. A hoci dnes Češi a Slováci fungujú samostatne, podľa premiéra naše vzťahy vraj nikdy neboli lepšie. "Myslím si, že nikdy neboli naše vzťahy také priteľské a kvalitné ako ich máme teraz," povedal Fico.

V Česku majú štátny sviatok

V Česku, v piatok úrady nefungovali, keďže v krajine je štátny sviatok, tento dátum by aj podľa historikov nemal upadnúť do zabudnutia ani na Slovensku. "Je škoda, že sa to u nás neoslavuje ako štátny sviatok, lebo by si to tento dátum určite zaslúžil," dodal historik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy