Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Stretnutie Kisku s dalajlámom poškodí vzťahy s Čínou, tvrdí Lajčák
Zdielať na

Stretnutie Kisku s dalajlámom poškodí vzťahy s Čínou, tvrdí Lajčák

BRATISLAVA / Stretnutie prezidenta Andreja Kisku s tibetským dalajlámom na Slovensku bude mať určite negatívny dopad na naše vzťahy s Čínou. Uviedol to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý sa práve dnes stretne s čínskym veľvyslancom v Bratislave.

Prezident sa stretol s dalajlámom cez víkend. Neprijal ho však v Prezidentskom paláci, ale boli na spoločnom obede mimo paláca. Kiska sa s dalajlámom už v minulosti stretol, tento víkend po prvýkrát ako prezident.

Lajčák zdôraznil, že „toto sú veci, ktoré čínska strana nenecháva bez reakcie“. Vysvetlil, že Čína nerozlišuje medzi súkromným a oficiálnym stretnutím oficiálnych predstaviteľov štátu

Minister nechcel predbiehať, ako sa celá situácia môže vyvinúť. Možností je viacero - od obmedzenia kontaktov, spolupráce až po zastavenie projektov. Teraz máme aktívny dialóg aj politickú a ekonomickú spoluprácu, logicky sa to nejakým spôsobom odrazí a my sa budeme snažiť, aby dopad bol čo najmenej zlý, uviedol Lajčák.

 Čína sa hnevá na Slovensko

„Slovensko to poškodí. Čína je nielen najväčšia ekonomika na svete, ale jedna svetová superveľmoc, stály člen BR OSN, ktorý sa na Slovensko momentálne hnevá."

Debata, či nás to poškodí málo alebo veľmi, mi príde nemiestna,“ vyhlásil ďalej. „Poškodí to naše vzťahy a je mi to ľúto,“ dodal.

Úlohou predstaviteľov štátu je podľa Lajčáka robiť všetko preto, aby sme mali dobré vzťahy s maximálnym počtom krajín. Zároveň dodal, že on „neprijíma rovnicu, že mať dobré vzťahy s Čínou znamená odstúpiť od morálky v politike. Nevidím takú priamku," zdôraznil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy