Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Učitelia končia so štrajkom
Zdielať na

Učitelia končia so štrajkom

SLOVENSKO / Učitelia už nebudú pokračovať v stupňovanom štrajku. Dnešný pochod za zodpovednosť bol vyvrcholením aktivít Iniciatívy slovenských učiteľov. Tí sú presvedčení, že ich aktivita splnila svoj účel a nevidia priestor na ďalšie pokračovanie v štrajku.

Iniciatíva slovenských učiteľov dnes ukončila štrajk za lepšie podmienky v školstve. Stupňoval sa od 13. septembra, keď štrajkovalo takmer 1.800 učiteľov jednu vyučovaciu hodinu. Každý ďalší týždeň ich počet narastal a pridávala sa jedna hodina. Pokles nastal až v piatok, 7. októbra. Branislav Kočan za tým vidí zastrašovaciu kampaň zo strany štátu, s ktorou sa stretávali od začiatku. Štrajk ukončujú, okrem iného, aj z dôvodu, že jeho formu považovali učitelia za málo nátlakovú. 

Štrajk splnili účel

Dnešný pochod za zodpovednosť od ministerstva školstva k ministerstvu financií bol poslednou akciou v sérii štrajkov. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov sa vyjadril, že stupňovaný štrajk splnil svoju úlohu, no v súčasnosti už iniciatíva nevidí priestor na jeho ďalšie pokračovanie. Podľa neho sa podarilo upozorniť na všetky problémy v školstve, o ktorých sa opäť diskutuje a učitelia vidia, ako reagujú vládni predstavitelia.

Iniciatívu by mal teraz prevziať Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Vláda sa totiž vyjadrila, že komunikovať bude len s jej predstaviteľmi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy