Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zdravá strecha je základ
Zdielať na

Zdravá strecha je základ

SLOVENSKO / Mať vlastnú strechu nad hlavou je sen asi každého človeka. No nie je strecha ako strecha. V doslovnom význame si treba dať pri výbere strechy poriadny pozor. Dôkladnou kontrolou jej stavu si môžete ušetriť kopu nepríjemností.

Strecha je jednou z najdôležitejších častí domu. Ak kupujete nehnuteľnosť, ktorú chcete rekonštruovať, mal by vás jej stav obzvlášť zaujímať. Voľným okom síce dokážeme posúdiť hrubý stav a očividné poškodenia, no na detailnejšie posúdenie je vhodné zavolať si odborníka. Inšpektor nehnuteľností, Tomáš Kolomy, má na to jasný názor: "Hlavné riziká, ktoré na nás číhajú, sú tie, či do strechy zateká a v akom technickom stave sú jednotlivé prvky krovu."

Dlhodobým zatekaním do konštrukcie strechy dochádza najmä k poškodeniu drevených častí krovov alebo zníženiu funkčnosti tepelnej izolácie, ktorá potom nefunguje. Zatekanie do konštrukcie krovov je ľahko zistiteľné viditeľnými stopami na drevených častiach krovu alebo poškodením dreva drevokaznými hubami alebo hmyzom.

Pod strechou je pravda

Medzi najčastejšie problémy striech u starších nehnuteľností patrí najmä lokálne zatekanie cez netesnosti okolo komínov, antén alebo strešných výlezov. Inšpektor potvrdzuje, že pri šikmých strechách je kontrola podstrešia nevyhnutná: "Vždy by mal byť umožnený prístup do podstrešného priestoru."

Dôležité je, aby ste vopred mali jasno, či chcete podkrovie zobytniť. V takom prípade je nutné posúdiť aj statiku, aby nosná konštrukcia uniesla nové vrstvy ako tepelnú izoláciu či sadrokartónový podhľad.

Problémy sa týkajú aj krytiny. Pokiaľ je krytina skladaná, teda tvorená strešnými škridlami, býva často netesná a neodolná voči tzv. hnanej vode, ktorú pod ňu nafúka vietor. Pod takéto škridly musí byť umiestnená poistná hydroizolačná vrstva.

Problémová rovná strecha

Pri rovných strechách bola v minulosti najčastejšie využívaná asfaltová izolácia.Tá trpela najmä meniacimi sa teplotami, keď sa v teple roztiahla a v chlade stiahla, vznikali praskliny. Dnes sa používa izolačná fólia, na ktorú je vysypaný štrk.

Radové domy dosť často zatekajú v miestach napojenia na susedné objekty. Tieto defekty sa môžu prejavovať až na prízemí, pretože zrážková voda môže zatekať v škáre medzi susednými múrmi.

Pozor aj na plechy

Pri strechách je tiež nutné skontrolovať stav klampiarskych výrobkov, napojenie a spády dažďových zvodov. Ak nie sú dažďové zvody zavedené do kanalizácie a sú vyvedené voľne na terén, môže dochádzať k dlhodobému zavodňovaniu základovej škáry a tým aj k poškodeniu budovy. Pri žľaboch je dôležitý dostatočný spád, aby voda neostávala stáť, v mraze by mohol ľad spôsobiť nezvratné poškodenia.

Panelákové strechy

Na rovných panelákových strechách kedysi tiež používali asfaltové lepenky, ktoré dnešným normám ani zďaleka nevyhovujú. "Dnes, keď zatepľujeme fasádu, v prvom rade musíme dať dokopy strešnú konštrukciu" - inšpektor nehnuteľností, Tomáš Kolomy, dodáva, že  v súlade s aktuálnymi požiadavkami sa strecha musí zatepliť a použiť nová, fóliová izolácia.

Kapitolou samou o sebe je starý eternit - ten v sebe ukrýva azbestové vlákna a laici by na takú strechu vôbec nemali siahať a nechať to na špecializovanej firme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy