Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kauza pozemkový fond: Dva štátne orgány si v reakciách odporujú
Zdielať na

Kauza pozemkový fond: Dva štátne orgány si v reakciách odporujú

BRATISLAVA / Po informáciách o tom, ako slovenský pozemkový fond začierňuje to, čo nemá pátral redaktor Dárius Haraksin. Zisťoval, či číslo parcely a cena pozemku je, alebo nie je osobným údajom. Vec sa však zamotala ešte viac. Dva štátne orgány si vo svojich reakciách odporujú.

Na to, aby bola zmluva platná, musí byť zverejnená. Pozemkový fond však v mnohých prípadoch nezverejňuje ani číslo parcely, ani cenu pozemku, ktorý dáva reštituentovi. Ide pritom o podstatné náležitosti zmluvy. Lebo pozemok je akousi pointou celej zmluvy.

"Potrebovala by som si to pozrieť. Pri cene nevidím dôvod," povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Aj si to pozrela. Jej hovorca reagoval už celkom jednoznačne. "Máme za to, že pokiaľ ide o číslo parcely alebo cenu pozemku, toto nie sú osobné údaje, a teda nevidíme dôvod, prečo by nemali, alebo nemohli byť zverejnené v rámci zmluvy," povedal hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Opačná odpoveď

Ministerstvo odporúča pozemkovému úradu, aby dodržiaval zákon. Tým sa to vraj pre nich končí. Úrad na ochranu osobných údajov. Odpoveď presne opačná. "Úradu sa javí, že nie je vhodné spoločne zverejňovať číslo parcely pozemku a cenu tohto pozemku, nakoľko úrad považuje takto zverejnené údaje za osobné, chránené zákonom o ochrane osobných údajov," povedala Lucia Bezáková z Úradu na ochranu osobných údajov.

Úrad na ochranu osobných údajov sa pritom odvoláva na kataster. Ten totiž parcely zverejňuje. Čiže najprv si máme zmluvu pozrieť na stránke pozemkového fondu, a keď chceme vedieť viac, máme ísť na kataster.

Bez ceny

"V prípade, že niečo o tej danej nehnuteľnosti viem a zadám to do katasterportálu, tak následne sa môžem dostať aj k iným osobným údajom vlastníka, ako napríklad titul, meno, priezvisko, rodné priezvisko atď.," dodala Bezáková.

Stále však na katastri nezistíte cenu, za akú bol štátny pozemok prepísaný na súkromnú osobu. Čiže jeden úrad tvrdí, že začierňovanie je v poriadku, druhý, že nie. Stále tak  niet toho, kto by rozsúdil rébus, či pozemkový úrad môže alebo nemôže začierňovať údaje o pozemkoch, ktoré dáva reštituentom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy