Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozemkový fond obviňujú z porušovania zákona
Zdielať na

Pozemkový fond obviňujú z porušovania zákona

BRATISLAVA / Slovenský pozemkový fond porušuje zákon. Myslia si to právnici, Aliancia Fair Play, aj exminister pôdohospodárstva. Ide o zverejňovanie zmlúv napríklad s reštituentmi, kde začierňujú čo by nemuseli, presnejšie nemali. Podľa úradníkov je to pre ochranu osobných údajov.

Slovenský pozemkový fond už dlhé roky zverejňuje zmluvy napríklad s reštituentami. Začierňuje pritom osobné údaje, ako rodné číslo. Lenže začiernené je aj číslo parcely, alebo cena pozemku. Zverejnené je teda len to, že niekto niečo od fondu dostal. Nevedno, kde ani za koľko. Nedá sa teda overiť, čo sa s reštituovanými pozemkami deje ďalej.

Slovenský pozemkový fond sa odvoláva na ochranu osobných údajov. "V danom prípade ide o takzvané údaje o ekonomickej identite fyzických osôb, ktoré sa podľa zákona o ochrane osobných údajov môžu zverejňovať len so súhlasom oprávnených osôb," povedal hovorca Slovenského pozemkového fondu Martin Kormoš. 

Inými slovami, pozemkový fond si myslí, že pozemok je osobný údaj. To, ako majú zmluvy zverejňovať upravujú dva zákony. Ani jeden ale nezakazuje číslo parcely, či cenu pozemku zvereniť. Podľa právnikov ochrane osobných údajov v tomto prípade podlieha len rodné číslo. "Dôvody, prečo slovenský pozemkový fond anonymizoval zmluvy nepovažujem za legitímne z toho dôvodu, že tie začiernené časti sa netýkajú osobných údajov fyzickej osoby," povedal právnik Peter Lukašek.

Na problém už upozorňovali

Na problém upozorňovala pred pár rokmi aj Aliancia Fair Play. "Nevieme, že či niekto zneužíval svoje právomoci, či tam bol nejaký klientelizmus, korupcia alebo niečo podobné," povedal Peter Kundera z Aliancie Fair Play. Nedávno v jednej zmluve, ale zabudli začierniť rodné číslo reštituenta. "V danom prípade išlo pravdepodobne o zlyhanie ľudského faktora. Fond vo veci už zjednal nápravu," povedal Martin Kormoš.

Všetko nasvädčuje tomu, že v "začierňovaní" je neporiadok, čo si myslí aj exminister. "Slovenský pozemkový fond prispieva k tomu, aby občania a verejnosť na Slovensku nemohla skontrolovať, ako nakladá Slovenský pozemkový fond so skutočnými pozemkami," povedal bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Musia rozhodnúť orgány

O tom, či je cena a číslo pozemku osobným údajom by mohol vyriešiť úrad na ochranu osobných údajov, ústavný súd, novela zákona, alebo ministerstvo starostlivosti, ktoré iniciovalo zverejňovanie zmlúv práve Slovenským pozemkovým fondom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy