Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
IC vlaky sa vracajú. Jazdiť začnú v decembri
Zdielať na

IC vlaky sa vracajú. Jazdiť začnú v decembri

BRATISLAVA / V januári tohto roku vlaky InterCity zrušili. Od 11.decembra budú ale opäť premávať. V utorok to potvrdil minister dopravy Árpád Érsek, podľa ktorého zrušenie vlakov IC bolo nesprávne.

Na začiatku tohto roka rezort dopravy ešte pod vedením Jána Počiatka štátne IC vlaky zrušilo. Boli totiž 22 rokov v strate.

"Manažment štátnej organizácie sa má správať hospodárne, preto akékoľvek rozhodnutie vedúce k lepšiemu hospodárskemu výsledku vítame," reagoval vtedy na zrušenie vtedajší hovorca ministra dopravy Martin Kóňa.

Napriek tomu, že stratu štátne IC vlaky pravdepodobne zaznamenajú aj v nasledujúcich rokoch, súčasný minister dopravy to nevidí až tak čierno.

"Nehovorme hneď od začiatku, že to bude v zlé, buďme trochu optimisti. A ľudia tento vlak vyžadujú a chcú. Keby som nad tým začal rozmýšľať, že keď to nebude úspech, tak to nebudem nikdy robiť. Na to nestavajme," povedal Árpád Érsek.

"My chceme štartovať v prvom roku určite s menšou stratou, ktorá bola komunikovaná v minulých rokoch. Určite chceme ísť pod jeden milión potenciálnej straty. A určite v treťom roku uvidíme tú tendenciu, že sa to bude blížiť k nule," dodal podpredseda predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko Patrik Horný.

Ekonomické i politické rozhodnutie

Vrátenie štátnych IC vlakov na trať tlačil aj šéf národniarov Andrej Danko. Pripustil to aj samotný minister dopravy.

"Treba povedať na rovinu. Je to aj ekonomické, aj politické rozhodnutie. Najpodstatnejšie je, že občania majú o to záujem," vysvetlil Érsek.

Pozrite si chat z Novín o 16tej: 

​​Ceny lístkov v štátnych IC vlakoch budú o 10 až 15 percent vyššie ako v rýchlikoch. Výhodou má byť ale čas, za ktorý vzdialenosť medzi Bratislavou a Košicami cestujúci prejdú. Stihnúť by to mali za 4 hodiny a 45 minút.

Čo bude s RegioJetom? 

Dva páry IC vlakov vyrazia na trasu Bratislava-Košice a späť dvakrát denne už 11. decembra. V súčasnosti na tejto trati jazdia tri páry vlakov RegioJetu. Ten zotrvanie na úseku Bratislava-Košice po návrate štátnych IC vlakov zvažuje.

"V tejto chvíli, keď Slovensko nechce, aby sme poskytovali naše služby zákazníkom a bude robiť všetko preto, aby nás nekalým jednaním z trhu vytlačilo, tak v takej chvíli my nemôžeme na trhu podnikať. A v takejto situácii by sme z trhu odišli," informoval hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj.

Súkromný dopravca plánuje na trase Bratislava-Košice zotrvať do konca decembra. Či na nej zostane aj v ďalšom roku bude informovať až po vyhodnotení situácie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy