Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za podávanie tatárskeho bifteku hrozí väzenie
Zdielať na

Za podávanie tatárskeho bifteku hrozí väzenie

BRATISLAVA / Milovníkmi tatárskeho bifteku otriasla pred časom správa, že ho chcú hygienici zakázať. Opierajú o zákon z roku 2007, ktorý zakazuje v reštauráciách podávať surové mäso. Na ostatné produkty, ktoré sú pre človeka rizikové, sa zákon nevzťahuje. Predajcovi nebezpečného jedla hrozí väzenie až na 2 až 8 rokov.

Napriek tomu, že sa surové hovädzie mäso považuje za nezdravé, podľa odborníkov môže byť rybacina v istých prípadoch nebezpečnejšia. "Ryby môžu obsahovať svalovce, tak isto ako aj iné druhy mäsa," povedal šéfkuchár Martin Korbelič.

Pre cudzincov dokonca môžu byť životu nebezpečné napríklad aj bryndzové halušky. Nepasterizovaná bryndza či iné mliečne výrobky môžu obsahovať kmene baktérií, s ktorými turisti neprišli do styku. Ak majú oslabený organizmus, ide im o život. Existuje niekoľko prípadov, keď ľudia zomreli po zjedení nepasterizovaného syra.

Mäso prísne kontrolujú

Prísne opatrenie ohľadom predaja surového hovädzieho mäsa v reštauráciách sa zaviedli zhruba v 90. rokoch, kedy v Anglicku vypukla choroba šialených kráv.  "Každé mäso, ktoré je určené na konzumáciu pre spotrebiteľa, musí byť bezpečné. Je úplne jedno, či mäso sa tepelne spracuje alebo nie," tvrdí  riaditeľ Štátnej veterininárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Preto každé zviera vrátane rýb určené na konzumáciu na Slovenku aj v Európskej únii musí pred zabitím prejsť prehliadkou, ktorá zhodnotí jeho zdravotný stav. Veterinárny lekár všetko kontroluje aj počas zabitia zvieraťa. "Takisto sa kontroluje aj ďalšie narábanie s mäsom. Robia sa k tomu aj laboratórne vyšetrenia.Takže naozaj toto mäso musí byť bezpečné," dodal Bíreš.

"Vždy sa jedná o rizikovú potravinu, lebo je to surové mäso. Za ostatných 20 rokov sme nemali napríklad žiadne vážne ochorenie. To by sme sa museli báť aj nejakých iných potravín, ktoré môžu byť rizikové, napríklad vnútornosti," myslí si prednostka Infekčnej kliniky vo Fakultnej nemocnici v Trnave doc.MUDr.Anna Strehárová,PhD.

​O rizikovosti surového mäsa sme sa zaujímali aj na úrade verejného zdravotníctva. "V roku 2015 bolo hnačkovým ochorením evidovaných 23 osôb. Nakazenie bolo z ryby, ale nedá sa presne určiť, akou formou sa táto potravina spracovávala," dodala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Zuzana Drobová. 

Prenosné ochorenie z hovädzieho mäsa pri tom registrovali len pri jedenástich prípadoch. Horšie dopadlo bravčové mäso, kde ich bolo až 137 a priam až alarmujúce bolo číslo nakazenia sa kuracím mäsom, až 1604 prípadov. Napriek tomu Úrad verejného zdravotníctva o prehodnotení prísneho nariadenia ohľadne tatarákov zatiaľ neuvažuje. 

Spotrebiteľ si ho kúpi

Riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinárnej správy naopak nevylučuje, že zmena v prípade predaja surového hovädzieho mäsa by v budúcnosti bola na mieste. "Keď si spotrebiteľ tatársky biftek neobjedná v reštaurácii, surové mäso si kúpi v obchode a pripraví si ho doma," uzavrel Bíreš.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v ostatných dňoch vykonal kontrolu v prevádzkach, ktoré sa od zapojili do Tatarákového festivalu, ktorý sa nakoniec nekonal. Tieto podniky obišli s pokutou od 500 - 600 eur s upozornením, že ak v predaji budú pokračovať, pokuta môže byť desaťnásobne vyššia.

Za mrežami až 8 rokov

Ak by kompetentní chceli ísť ďalej a nedajbože bude niekomu po konzumácii zle, situácia pre prevádzkovateľov môže byť oveľa horšia. "Trestný zákon pozná takéto trestné činy ako je ohrozenie závadnými potravinami a inými predmetmi. Tieto trestné činy sú aj úmyselné aj nedbanlivostné. To znamená, kto predáva, zadováži, zaobstará závadnú potravinu, sa dopustí trestného činu," expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Základná sadzba je dva roky, ale ale v prípade, že by svojím konaním, teda jedlom, spôsobil ťažkú ujmu na zdraví alebo nedajbože smrť, tak si vo väzení posedí až osem rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy