Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Bezpečnostní experti na Slovensku: V Gabčíkove si vymieňali skúsenosti
Zdielať na

Bezpečnostní experti na Slovensku: V Gabčíkove si vymieňali skúsenosti

GABČÍKOVO / Zdroje čistej pitnej vody, zemného plynu či elektriny - to všetko sa môže stať terčom teroristického útoku s dopadom na celú krajinu. Metódy ochrany takzvanej kritickej infraštruktúry preto treba neustále vylepšovať. Skúsenosti v tejto oblasti si v utorok na Slovensku vymieňali odborníci z dvoch kontinentov.

Desiatky bezpečnostných odborníkov z Európskej únie, ale aj Spojených štátov a Kanady dostali počas spoločného rokovania možnosť navštíviť vodné dielo Gabčíkovo a pozrieť sa na vlastné oči, ako sa na Slovensku staráme o bezpečnosť.

"Prehliadka je úplne výnimočná. Určite budú mať silný zážitok z toho, že všetci účastníci budú stáž na Kaplanovej turbíne, čo je unikátne," hovorí pracovník sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra Peter Petrovič.

"Myslím si, že to bol výborný nápad, už z toho dôvodu, že ide o prvok kritickej infraštruktúry. Česká strana sa ale má čo učiť. Takéto dielo my nemáme," priznal vedúci oddelenia civilnej núdzovej pripravenosti na generálnom riaditeľstve hasičov v Českej republike Jiří Musílek. 

Spôsoby ochrany

Slovensko navštívili experti z amerického ministerstva národnej bezpečnosti, ich kolegovia z Kanady a krajín Európskej únie. Spoločne hľadajú tie najlepšie spôsoby ochrany pred aktuálnymi, ale aj možnými budúcimi hrozbami, vrátane terorizmu.

​Ochrana takzvanej kritickej infraštruktúry je na Slovensku veľmi dôležitá a týka sa aj iných krajín. Sme totiž významným uzlom v energetickej sieti Európy.

"Pokiaľ prídete domov, zapnete počítač, potrebujete, aby tiekla voda, otvoríte kohútik, potrebujete, zapnate plyn, potrebujete, aby išiel. Nám ide čiste o prevenciu, musíme všetko zabezpečiť tak, aby k ničomu nedošlo," uzavrel Petrovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy