Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Unikátny objav na Slovensku. V zaniknutej osade objavili kostry obrov
Zdielať na

Unikátny objav na Slovensku. V zaniknutej osade objavili kostry obrov

VYSOKÉ TATRY / Vedľa diaľnice pod Vysokými Tatrami intenzívne pracujú archeológovia. Okrem množstva cenných historických artefaktov tu našli napríklad aj kostry ľudí vysokých viac ako dva metre. Potvrdí sa legenda, že tu kedysi žili obri alebo nie?

Pod slovenskými tatranskými štítmi sa nachádza unikáte archeologické nálezisko. "Konkrétne ide o stredovekú dedinu, ktorá sa tu nachádzala," vysvetľuje Matej Ruttkay, riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre.

Ľudia tu veria legendám a v nich sa hovorí, že práve v Šoldove, v zaniknutej osade sa narodili prví podtatranskí gorali, údajne statní obri s výškou nad dva metre a s mimoriadnou silou. A ich potomkovia údajne žijú všade naokolo.

Zaniknutá dedina

"Ja som vždy tvrdil, že aj ja mám rodokmeň v Šoldove o ktorom sa tradovalo, že tam žili dvojmetroví chlapi. Verím, že ďalším pátraním dokážeme, že tu v minulosti žili vysokí muži," uviedol starosta mesta Štrba Michal Sýkora.

Práve na tomto nálezisku našli roku 2013 kostru. Keď ju odmerali v hrobe mala viac ako dva metre. Archeológ ale tvrdí, že toto budú musieť ešte preskúmať antropológovia a až potom bude jasné, či je legenda o obroch pravdivá. "Tlak hliny a skál môže pôsobiť na kostru tak, že ju roztiahne aj do šírky a aj do výšky," vysvetľuje vedecký pracovník Marián Soják.

Legendy

Pátrať sa ale bude ďalej. Už teraz sa vie, že išlo o veľkú dedinu a preskúmať celé toto nálezisko, tak na to život jedného archeológa nestačí. "V žiadnom prípade. Za môj život to určite nestihneme. Na tomto mieste robíme už trik roky systematický archeologický výskum. Georadarovým prieskumom sme namerali množstvo anomálií, ktoré môžu poukazovať, že tu nájdeme chaty, domy alebo hospodárske stavby," dodáva Marián Soják.

Potrvá zrejme veľmi dlho kým sa všetky legendy zo zaniknutej osady potvrdia alebo nie. Skúma sa tu všetko intenzívne už tri roky a bude sa aj naďalej. Teraz odkrývajú prvý dom, aj studňu. Či bola prispôsobená údajným obrovským rozmerom tunajších chlapov ukáže až ďalší výskum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy