Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ovocie bude drahšie, ovocinárom zmrzlo
Zdielať na

Ovocie bude drahšie, ovocinárom zmrzlo

OSTRATICE / Ak nám čo najrýchlejšie nepomôže štát, padneme na kolená a budeme musieť zavrieť firmy. Toto je odkaz ovocinárov z Ostratíc pri Partizánskom. Tým takmer celú úrodu zničil silný jarný mráz. Škody odhadujú na viac ako 3,5 milióna eur. Nútení boli prepustiť väčšinu zamestnancov. Mnohé stromy sú bez jabĺk a tie ktoré prežili mráz, sú značne poškodené.

Mráz napáchal v Ostraticiach obrovské škody. Stromy sú takmer bez jabĺk.

“Keď ste vošli do sadu, tak to bolo ako na pohrebe, ako keby aj stromy plakali. Každý deň padalo viac a viac jabĺk na zem,“ hovorí Ing. František Prochádzka, Bioplant Ostratice.

“Očakávali sme tu 20 kilov na strom a dnes je tu možno pol kila, kilo jabĺk a aj to čo zostalo, je poškodené,“ hovorí Ing. Miloš Šebo, Fructop Ostratice.

Akoby stromy plakali

“Toto všetko sú mrazové poškodenia,“ hovorí Ing. František Prochádzka a dodáva: "Keď ste vošli do sadu, tak to bolo ako na pohrebe, ako keby aj stromy plakali. Každý deň padalo viac a viac jabĺk na zemi.“

Na stromoch nezostalo takmer nič. Jablká, ktoré mráz prežili sú značne poškodené. V Ostraticiach je to poškodenie na 98 percent, u niektorých plodín ako slivky, čerešne, to bolo 100 percent.

“Čakali sme 5000 ton jabĺk, budeme mať možno 500,“ hovorí Ing. Miloš Šebo.

Škody vyčíslili na viac ako 3,5 milióna eur. O prácu prišlo množstvo ľudí.

“My sme prepustili dve tretiny ľudí, malo tu byť teraz 150 brigádnikov, je ich 15,“ hovorí Ing. František Prochádzka

Ministerstvo situáciu sleduje

“Pokiaľ nám štát nepomôže, neprežijeme,“ hovorí Ing. Miloš Šebo.

“Ministerstvo situáciu pozorne sleduje a čaká na dáta celej úrody v tomto roku, keďže zber prebieha. Odhad škôd sa postupne znižuje. Zatiaľ je priskoro vyjadrovať sa ku konkrétnym opatreniam,“ hovorí Vladimír Machalík, z ministerstva pôdohospodárstva.

Ovocinárom sa nepáči to, že ich kolegov v susedných štátoch už odškodnili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy