Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na Slovensku sa rozšíril hmyz, ktorý straší ľudí podobnosťou na kliešťa
Zdielať na

Na Slovensku sa rozšíril hmyz, ktorý straší ľudí podobnosťou na kliešťa

BRATISLAVA / Zrejme sa vám už stalo, že pri prechádzke v prírode vás niečo uhrýzlo a zistili ste, že sa to podobá na kliešťa. Ľudovo sa tomu hovorí lietajúci kliešť. V skutočnosti je to mucha, ktorá sa volá kuklorodka. S kliešťom má spoločné iba to, že hryzie a živí sa krvou.

"Kuklorodky sú tak príbuzné kliešťom asi ako my aligátorom. Kliešte majú osem nôh, kuklorodky šesť. Kliešte nikdy nemajú krídla, kuklorodky majú," hovorí Zbyšek Šustek zo Slovenskej akadémie vied. Podľa odborníkov z českej Karlovej univerzity sa kuklorodky v našich končinách vyskytujú čoraz častejšie. Prospieva im mierna zima a dostatok vlhkosti počas leta. 

V auguste a v septembri majú vrchol aktivity. Ich pôvodným domovom je Ázia a východné časti Európy, aj Slovensko. 

Kuklorodky majú preto taký názov, preto, lebo ich matky nosia vždy jedného potomka v tele a von ho vypustia, keď dospeje do štádia kukly. Keď natrafia na vhodného hostiteľa, zhodia krídla a žijú len na ňom a z neho. 

Ak kuklorodka uhryzne človeka, je to buď omyl alebo problém nedostatku potravy. "Keď nemá čo jesť a hľadá náhradného hostiteľa, môže sa nacicať na človeku, ale sú to veľmi zvláštne prípady. Na človeku sa vyvíjať nevie," dodáva Šustek. 

Hlavným zdrojom potravy zvieratá

Hlavným zdrojom potravy kuklorodiek sú zvieratá. Na nich sa aj množia. Po zhodení krídiel sa zavŕtajú do kožušiny a žijú ako blchy. "Najčastejší hostitelia u nás sú jelene, srnce, ovce, lastovičky a vtáky. Väčšina z nich parazituje na vtákoch," hovorí Zbyšek Šustek z SAV. 

Ľudí straší hmyz, ktorý sa podobá na kliešťa, no dokáže lietať. Pozrite si reportáž:

Ak sa kuklorodka usadí napríklad na koňoví, môže mu vyvolať ťažké symptómy koliky. Ak sa zahryzne do psa, výsledkom môžu byť problémy s kožou. 

Na človeku neškodné

Pre človeka sú tieto tvory v podstate neškodné. Ich uhryznutie bolí a môže niekoľko dní nepríjemne svrbieť. A objaviť sa môžu aj alergické reakcie. Žiadne vážne ochorenia ale kuklorodky na človeka neprenášajú. 

Po uhryznutí, ktoré je dosť zriedkavé, netreba robiť žiadnu paniku a nerobiť si diagnostiku na internete. Úplne stačia bežne dostupné prípravky na uštipnutia dostupné v lekárňach. Vyskúšať môžete aj jednoduchý recept, ktorý prezradil doktor Michal Kovár. "Existuje takzvaný jánsky olej. Je to olivový olej s dubovníkom bodkovaným. je to dobrá vec na mnohé uštipnutia či poranenia," uviedol Kovár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy