Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V slovenských nemocniciach ubudlo 11 tisíc postelí, pacienti pribúdajú
Zdielať na

V slovenských nemocniciach ubudlo 11 tisíc postelí, pacienti pribúdajú

BRATISLAVA / Približne milión pacientov hospitalizovali vlani v slovenských nemocniciach. V porovnaní s rokom predtým ich počet stúpol. Viac je však nielen pacientov, ale aj lekárov. Aspoň tak to vyplýva z aktuálnych čísel, ktoré zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií.

Naša krajina si naďalej udržuje trend znižovania počtu lôžok v nemocniciach. "Počet postelí v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti klesá," potvrdila Soňa Valášiková z Národné centra zdravotníckych informácii.

Kým napríklad v roku 2001 sme mali 42 000 lôžok, dnes hovoríme o čísle 31 000. Iba za posledných 5 rokov ubudlo v nemocniciach 3 600 postelí. Pacientov však máme každým rokom viac

"Čím menej má nemocnica lôžok, a čím viac pacientov na nich vylieči, tým efektívnejšie služby poskytuje," tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanistlava Luptáková.

Milión pacientov

A podobný trend je aj v iných krajinách. Podľa Stanislavy Luptákovej, okolité krajiny aj zvyšok Európy znižuje počet akútnych lôžok. V roku 2015 bolo v našich nemocniach hospitalizovaných takmer milión pacientov, ich počet stúpa.

"V roku 2015 bolo v slovenských nemocniciach hospitalizovaných presne 990 465 pacientov čo je o 1 744 pacientov viac ako to bolo v roku 2014," upresnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Drogové závislosti

Doba ich hospitalizácie sa skracuje, každý z nich si v priemere "poleží" v nemocnici takmer 8 dní. A na akých oddeleniach pacienti strávia najviac času? Na oddeleniach medicíny drogových závislostí. Nasleduje neuropsychiatria a ústavna hospicová starostlivosť.

Čo je rovnako zaujímavé, máme stále menej zdravotných sestier. Podľa Stanislavy Luptákovej, počet pracovných úväzkov u zdravotných sestier mierne klesá.

Počet lekárov pribúda

V roku 2015 pracovalo v našich nemocniciach približne 16 730 sestier a takmer 6 440 lekárov. Tých je naopak stále viac. "Počet pracovných úväzkov u lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach stúpa. Keď porovnávame roky 2014 a 2015, jeden lekár môže mať samozrejm viac pracovných úväzkov," upozorňuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Na Slovensku pracuje aj takmer 600 lekárov zo zahraničia. Polovica z nich je z Ukrajiny, ďalej prichádzajú aj z Maďarska a Poľska, ale aj z Palestíny, Iránu či zo Saudskej Arábie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy