Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrel slovenský herec Juraj Slezáček (†73)
Zdielať na

Zomrel slovenský herec Juraj Slezáček (†73)

PIEŠŤANY / V Piešťanoch zomrel v piatok herec Juraj Slezáček. Informovala o tom Piešťanská televízia. Slezáček si poslednú veľkú televíznu rolu zahral v dennom seriáli televízie JOJ Panelák.

Juraj Slezáček podľa portálu piestanytv.sk zomrel v piatok v Piešťanoch, kde trávil posledné dni. Od roku 2008 bol Čestným obyvateľom mesta. Herec sa pravidelne objavoval na obrazovkách televízie JOJ v seriáli Panelák.

"Je nám to nesmierne ľúto. Pán Slezáček bol dlhé roky jednou z najvýraznejších hereckých osobností TV JOJ. Jeho talent, no najmä on sám ako skvelý človek a kolega nám bude veľmi chýbať. Celej jeho rodine prejavujeme úprimnú sústrasť," uviedla za televíziu JOJ riaditeľka PR a marketingu Ivana Semjanová.

Obľúbenému hercovi diagnostikovali minulý rok rakovinu ústnej dutiny. Po návrate na obrazovky sa poďakoval celému Slovensku za podporu. "Mal som dojem, že ma lieči celé Slovensko," povedal Slezáček a poďakoval. 

"Z vlastnej vôle nikdy neodídem," povedal slovenský herec v roku 2014 v rozhovore pre reláciau Topstar. "O tom ja nerozhodujem, ale nejaký šéf hore. Či budem alebo nebudem," dodal. Pozrite si archívnu reportáž z 19. septembra 2014:

Herec Činohry SND

Juraj Slezáček sa narodil 14. januára 1943. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) absolvoval v roku 1964, pričom v tom istom roku sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND).

Stvárnil tu mnoho postáv, niekoľko rokov vystupoval ako veliteľ žandárov v úspešnom muzikáli Na skle maľované. Slezáček sa zaskvel aj v inscenáciách Kým kohút nezaspieva, Dom v stráni, Timon Athénsky, Veselé panie z Windsoru, Posledný let Sarah Bernhardtovej, Cyrano z Bergeracu či Čertice. Hral aj v O myšiach a ľuďoch Johna Steinbecka či Tančiarni napísanej Martinom Porubjakom a Martinom Hubom.

Juraj Slezáček, Ladislav Chudík a Emília Vášaryová v legendárnom predstavení Tančiareň:

SITA

Čestný občan Piešťan

V roku 2008 sa predstavil v hre Václava Havla Odcházení, ktorú uviedli v SND. Okrem množstva divadelných predstavení sa objavil aj v televíznych filmoch a seriáloch. Stvárnil napríklad Emila Blichára v televíznom seriáli Panelák (2008 - 2015), kde účinkoval so svojím psom. Ukázal sa aj v televíznych filmoch ako napríklad Kocúrkovo (1971), Americká tragédia (1976) či Na skle maľované (1980).

Z ďalšej filmografie: Kým kohút nezaspieva (1972), Život na úteku (1975), Fénix (1981), Škola žien (1981), Tiene v raji (1986), Stratený list (1992), Kráľovská hra (1999). Od roku 1979 bol umeleckým šéfom Činohry SND, v roku 1990 sa funkcie vzdal a popri hereckej profesii sa venoval pedagogickej činnosti na VŠMU. V roku 1997 sa stal riaditeľom Činohry SND, avšak v roku 2005 požiadal o uvoľnenie z funkcie. V rokoch 1996 až 2002 pôsobil vo funkcii dekana Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU v Bratislave. V roku 2008 sa stal čestným občanom Piešťan.

S Mariánom Gaišbergom v hre Tanec Toreádorov:

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy