Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Na Slovensku je menej ako desať pohotovostných lekární
Zdielať na

Na Slovensku je menej ako desať pohotovostných lekární

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva sa opät zaoberá otázkou, koľko pohotovostí na Slovensku potrebujeme a či by nebolo lepšie, ak by sa niektoré z nich zatvárali už pred polnocou.

Úlohou pracovnej skupiny na ministerstve zdravotníctva je prehodnotiť, kde bude nepretržitá prevádzkja a kde sa skráti ale s ohľadom na to, aby bola zachovaná zdravotná starostlivosť pre všetkých pacientov.

Menej ako desať

Reportérka Dana Strculová zisťovala, či by nebolo dobré zvážiť aj pohotovosť lekární. Pacient síce nájde nepretržitú pomoc lekára, ale k liekom sa dostane až po ôsmej hodine ráno. Nonstop službu ponúka len niekoľko lekární. "Úplne presné číslo vám nepoviem, ale je to určite menej ako desať verejných lekárni v rámci celého Slovenska," hovorí prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukel. 

"To je základný bazálny problém. Pretože ja ak vypíšem recept a pacient sa začne liečiť doobeda na druhý deň, tak je úplne zbytočné, aby ho niekto vyšetroval v noci na pohotovosti," hovorí Marián Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory. 

Lekárne dotované nie sú

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že pri príprave nového systému fungovania pohotovosti chce komunikovať aj so Slovenskou lekárnickou komorou. Tá ale odkazuje, že nonstop prevádzka je aj otázkou peňazí a narozdiel od lekárov a nemocníc, lekárnici finačne podporovaní nie sú. 

"Ministerstvo zdravotníctva má zamer prehodnotiť v spolupráci so Slovenskou lekárnickou komorou zriaďovanie verejných lekární a to vrátane pohotovosnej lekárenskej služby, prípadne nepretržitej prevádzky lekárne," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Stanislava Luptáková. 

"Lekárenská pohotovosť je dodnes jedinou pohotovosťou, ktorá nie je platená," hovorí prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukel. 

"Ministerstvo prišlo s návrhom, že všetky lekárne v nemocniciach budú prevádzkovať samotné nemocnice. Mohla by sa diskusia pohybovať týmto smerom, aby tieto lekárne v nemocniciach poskytovali 24-hodinovú pohotovostnú službu," dodal Sukel.

Je vysoko pravdepodobné, že ministerstvo po rokoch žiadostí všeobecných lekárov pristúpi k tomu, že niektoré ambulantné pohotovosti sa budú zatvárať už pred polnocou. Na predloženie definitívneho návrhu má pracovná skupina rezortu čas do konca tohto roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy