Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Na webe MZV si prečítali starú informáciu, dovolenku museli ukončiť
Zdielať na

Na webe MZV si prečítali starú informáciu, dovolenku museli ukončiť

BRATISLAVA / Anna a Dominik cestovali z dovolenky domov už po dvoch dňoch, pretože nemali víza. Na oficiálnej stránke ministerstva si prečítali starú informáciu.

Dominik a Anna plánovali cestu z Ríma, cez Johannesburg a ďalej chceli pokračovať do Ázie. Na dovolenku cez 3 kontinenty sa pripravovali 4 mesiace. Ich cesta sa skončila hneď v prvý deň na letisku v Ríme. Do lietadla ich nevpustili pre chýbajúce víza do JAR.

Obe informácie

"Sme si pozerali stránku ministerstva zahraničných vecí, že či víza nepotrebujeme. Tam nastal ten problém, lebo tam písalo, že víza netreba," hovorí Dominik. "My sme si to overovali ešte 2 dni pred odletom a bolo napísané na stránke, že ich nepotrebujeme," povedala Anna.

JAR zaviedla vízovú povinnosť pre Slovákov v apríli. Na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí môžeme nájsť obe informácie, aj tú staršiu o nepotrebe víz, ale aj o vízovej povinnosti do juhoafrickej krajiny.

Informatívne a odporúčacie

"Asi si zle pozerali túto informáciu lebo už 14.4. sme mali uvedenú informáciu, že JAR zavádza vízový režim. Možno ich pomýlilo to, že tam bolo napísané to, že tam netreba tranzitné víza pri cestovaní cez niektoré letiská v Afrike," povedal riaditeľ tlačového odboru MZV Igor Skoček.

Ministerstvo zahraničných vecí pravidelne aktualizuje svoju stránku aj o vízové povinnosti. "Upozorňujeme všade, že v podstate tieto informácie sú informatívne a odporúčacie," uvádza Skoček.

Cestujúci, by si ich preto mali overiť aj na ambasádach jednotlivých krajín, ktoré sú zodpovedné za svoju vízovú politiku. Alebo sa obrátiť na predajcu zájazdu alebo leteniek.

Najčítanejšie správy