Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Bratislave otvorili Centrum chirurgie prsníka
Zdielať na

V Bratislave otvorili Centrum chirurgie prsníka

BRATISLAVA / Na rakovinu prsníka sa na Slovensku lieči 2 700 žien. Mnohé z nich sa nevyhnú amputácii a následnej onkologickej liečbe. S odstupom jedného roka začínajú niektoré uvažovať o plastickej rekonštrukcii pŕs. Národný onkologický ústav v Bratislave preto vytvoril nové spoločné oddelenie, kde sa nachádzajú potrebný špecialisti.

V Národnom onkologickom ústave v Bratislave v stredu otvorili Centrum chirurgie prsníka.

"Toto pracovisko je výnimočné tým, že prináša najmodernejšie terapeutické postupy v oblasti chirurgie prsníka a ineď sa konzultuje a nadstavuje liečba, aby tam čo najskôr bola možná aj rekonštrukcia plastická operácia," informoval riaditeľ ústavu Jozef Dolinský.

Štrnásť lôžok

Čakateľkou na nové prsia po náročnej onkologickej liečbe je aj pacientka Klaudia.

"Chodila som na prevencie a v štyridsiatke odhalila mamografia rakovinu. Hneď mi prsník amputovali," spomína. "Teraz čakám na rekonštrukciu a keby to bolo možné, idem hneď," dodáva.

V Centre chirurgie prsníka je k dispozícií 14 nemocničných lôžok s komfortným vybavením. Na stenách visí 33 diel troch známych slovenských výtvarníkov.

"Najprv sme mali dilemu, či zobrazovať prsia, ale má to byť nádej, že cieľ je určite dosiahnuteľný," vysvetľuje umelec Róbert Němeček.

Podpora

Podporiť otvorenie unikátneho pracoviska pre ženy prišli aj známe tváre.

"Prajem všetkým ženám, aby boli spokojné so starostlivosťou tu tak, ako som aj ja," hovorí moderátorka televízie JOJ Adriana Kmotríková. "Ja tomuto centru prajem bojovnosť a húževnatosť, čo sú moje vlastnosti," praje tenistka Dominika Navara Cibulková.

"Som rád, že naše manželky, matky, partnerky, deti majú takúto nádej, že ak sem aj prídu, je veľká šanca, že sa vrátia opäť k svojim rodinám zdravé," hovorí minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Prevencia

"Je dôležité povedať, že ak ženy prídu včas, je úspešnosť liečby stopercentná. Ja som tu 17 rokov a skutočne v liečbe sme sa veľmi posunuli vpred," dodáva Dolinský.

"Je úžasné, ak je v nemocnici milý personál a v tejto nemocnici teda je," konštatuje Kmotríková.

"Ja mám za sebou dve onkologické operácie priamo v tejto nemocnici a starostlivosť je tu výborná. Aj toto oddelenie je len snaha vedenia. Pomáhajú ľuďom a všetci im musíme poďakovať," uzavrel exprezident Ivan Gašparovič.

V Bratislave otvorili Centrum chirurgie prsníka, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy