Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ročne vyvezieme 20 tisíc šteniat z množiarní, politici to neriešia
Zdielať na

Ročne vyvezieme 20 tisíc šteniat z množiarní, politici to neriešia

SLOVENSKO / Denne umierajú desiatky nevinných sučiek, ktoré nelegálni množitelia zneužívajú na biznis. Slovenská republika z takýchto otrasných podmienok vyvezie do zahraničia ročne až 20 000 narodených šteniatok. Tunajší ochrancovia zvierat volajú po prísnejšej legislatíve. Istý návrh prichádza aj z Bruselu, aj priamo zo Slovenska. Konečné rozhodnutie majú v rukách naši poslanci.

Začiatkom marca poslanci Európskeho parlamentu schválili zákon o zdraví zvierat, v ktorom sa spomínajú aj prísnejšie pravidlá pre chovateľov a obchodníkov so zvieratami.

"Primárne je to pre potravinové zvieratá, ale je to možné preniesť aj na spoločenské zvieratá. Poslanci dávajú námet, ako túto legislatívu aplikovať aj v členských krajinách," potvrdil šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Bruselský návrh

Chovať a predávať zvieratá už budú už budú môcť nelegálni množitelia na základe povolenia od veterinárnej správy, ktorá bude obsahovať niekoľko častí. (VIĎ FOTO NIŽŠIE).

TV JOJ

Návrh zákona, ktorý by obmedzil podnikanie množiteľov, vznikol na Slovensku skôr ako ho odsúhlasili v Európskom parlamente. Štátna veterinárna správa ho má pripravený už od septembra minulého roka. Ak sa dostane do parlamentu, legislatíva bude taká prísna, že biznis so šteniatkami, prestane byť lukratívny.

Obmedzenie chovu

"Malo by tam byť obmedzenie na maximálny počet chovných sučiek. Môžu byť len dve. Pokiaľ má majiteľ záujem venovať sa chovu a množeniu, musí požiadať o registrovanie chovu," vysvetlil Bíreš.

Záujem o aplikovanie európskej legislatívy aj na spoločenské zvieratá prejavili takmer všetky štáty, ktoré patria k najväčším exportérom šteniat od množiteľov do zahraničia. Sú to Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

Najčítanejšie správy