Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Utopenie hrozí aj po prehltnutí vody. Takto poskytnete prvú pomoc
Zdielať na

Utopenie hrozí aj po prehltnutí vody. Takto poskytnete prvú pomoc

BRATISLAVA, ŠTÚROVO / S letom je spojené kúpanie a šantenie vo vode. Aj tieto činnosti môžu byť životu nebezpečné. Najčastejšou príčinou smrti vo vode nie je vdýchnutie vody do pľúc, ale udusenie.

Suché utopenie je stav, keď sa po vniknutí vody do ústnej dutiny kŕčovito stiahne hrdlo a následkom je zástava dýchania.

"Dieťa sa nevie nadýchnuť a spôsobuje to opuch dýchacích ciest a sekundárne vzniká zástava dýchania a dieťa môže aj umrieť," povedal pediater Mário Kochan.

Podľa informácií z prostredia vyšetrovania sa toto malo stať osudným 4-ročnému Viktorovi, ktorý sa v sobotu na pár sekúnd ponoril pod hladinu pri tom, ako sa hral so svojim otcom v bazéne.

Resuscitácia

"Nadbytočná voda, ktorej sa človek nahltá, pôjde von. To znamená, že ju vyvracia. Ak jej nebolo veľa, nič sa nedeje. Prejde ústrojenstvom, ako by sa nič nestalo. Ak sa nadýcha vody, tam je to už horšie - prichádza dusenie. Akonáhle sa toto deje hovoríme o topení," povedal lekár Viliam Dobiáš.

Suché utopenie bolo podľa informácií z prostredia vyšetrovania zodpovedné za tragédiu na kúpalisku v Štúrove:

Ak je dieťa v bezvedomí nasleduje resuscitácia. Ak normálne vníma, je dobré ho posadiť, aby sa mu vykašliavalo ľahšie.

Zlyhanie obličiek

Záchranári však upozorňujú, že aj keď to prejde, je dobré, aby sa na dieťa po takejto nehode pozrel aj odborník. Niekedy sa z pľúc nedostane von všetko a voda môže začať prenikať do krvného obehu. Dieťa je potom apatické, malátne, prípadne si rodičia môžu všimnúť modranie prstov.

"Môžu vznikať zápaly pľúc, môže nastať rozpad krvniek, pretože  keď sa voda dostane do krvného obehu, mení chemické zloženie krvi, čo môže viesť neskôr k zlyhaniu obličiek," vysvetľuje Dobiáš.

Kŕč hlasiviek

Najčastejšou príčinou smrti vo vode nie je podľa odborníkov vdýchnutie vody do pľúc, ale udusenie. "Keď sa voda dostane k hlasivkovej štrbine, vznikne kŕč hlasiviek následkom podráždenia, to je automatický reflex. Tomu sa nedá zabrániť. Keď sa kŕčovite uzavrú, neprechádza vzduch do pľúc a takisto nie je možné vydýchnuť.  Za 2-3 minúty prestanú fungovať mozgové bunky, človek upadne do bezvedomia a ide pod hladinu," opisuje lekár.

Tento kŕč sa sám uvoľní až po zástave krvného obehu - teda až po tom, ako nastane smrť. Jedinou záchranou je manuálne otvorenie dýchacích ciest. "Zatlačenie brady smerom k hrudnému košu. Človek, ktorý nemá základy prvej pomoci toto urobí neodborne," povedal prezident vodnej záchrannej služby Ľuboš Jansta.

Rady, ako postupovať pri komplikáciách:

1. S dieťaťom treba vyjsť z vody už pri náznaku topenia sa alebo po vdýchnutí väčšieho množstva vody

2. Pľúca treba zbaviť vody, ideálna je poloha naboku alebo na bruchu

3. Ak dieťa dýcha, musí si oddýchnuť a upokojiť sa

4.  Dýchacie cesty by mal po možnom zatopení prezrieť lekár

5. Pri bezvedomí po topení treba dať dieťa do stabilizovanej polohy

6. Pri zástave dýchania treba začať s oživovaním

7. Dieťa treba prikryť, aby neprechladlo

Pozrite si aj záznam z Novín o 17:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy