Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Tatrách zachraňovali troch maďarských turistov, pošmykli sa na snehu
Zdielať na

V Tatrách zachraňovali troch maďarských turistov, pošmykli sa na snehu

Zdroj: HZS

POPRAD / Popradskí leteckí záchranári v piatok podvečer leteli do Vysokých Tatier na pomoc trom maďarským turistom, ktorí sa počas túry pošmykli na snehovom poli pod Prielomom vo Veľkej Studenej doline.

"Jeden z nich utrpel zlomeninu predkolenia, u ženy bolo podozrenie na poranenie brucha a tretí zranený pacient utrpel poranenie dolnej končatiny, mal vykĺbené rameno a tržnú ranu na hlave,“ informovala Zuzana Hopjaková, PR manažérka a hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR – Transport Europe.

Bez vrtuľníka

Kvôli silnému nárazovému vetru vrtuľník s posádkou nemohol bezodkladne vzlietnuť. Pomôcť sa im tak vybralo pätnásť horských záchranárov v dvoch skupinách pozemne, na mieste im poskytli primárne ošetrenie a postupne ich preniesli k Zbojníckej chate.

"Medzitým sa vietor ustálil a vrtuľník mohol zraneným letieť na pomoc. Lekárku leteckých záchranárov pilot vrtuľníka vysadil v Starom Smokovci, aby pri Zbojníckej chate, vzhľadom na premenlivé počasie, mohol na palubu zobrať všetkých troch zranených pacientov naraz. Po pristátí v Starom Smokovci poskytla lekárka leteckých záchranárov pacientom ďalšie potrebné ošetrenie,“ opísala situáciu Hopjaková. Na heliporte v Starom Smokovci boli zranení turisti odovzdaní privolaným posádkam Rýchlej zdravotnej pomoci a prevezení na centrálny príjem do popradskej nemocnice.

Patričná výstroj

"Upozorňujeme všetkých návštevníkov, že vo vysokohorskom prostredí na turistických chodníkov vedúcich cez sedlá a na tatranské štíty sa nachádzajú snehové polia. Prechádzanie ich bez patričnej výstroje a výzbroje je značne riskantné,“ varujú horskí záchranári na svojej internetovej stránke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy