Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zo žumpy pred bytovkou sa šíri zápach, Močenčania sú zúfalí
Zdielať na

Zo žumpy pred bytovkou sa šíri zápach, Močenčania sú zúfalí

MOČENOK / Obyvatelia bytovky v okrajovej časti Močenku (okres Šaľa) sú zúfalí. Priamo pod ich oknami totiž vyteká žumpa. V takejto bezvýchodiskovej situácii sú už takmer štyri roky. Nie všetci sú totiž ochotní platiť za odvoz fekálií.

Žumpu využívajú obyvatelia z dvoch močenských bytoviek. Platia však za ňu iba tri a práve v tom je problém. "Vodu si zaplatia, ale žumpu nie," povedala  obyvateľka bytovky Miroslava Juhásová.

Reálne to vyzerá tak, že fekálne auto vyvezie zo žumpy iba také množstvo, ktoré je zaplatené. Paradoxne žumpa vyteká pod oknami iba tých rodín, ktoré platia.

Vyvezenie celej žumpy by mesačné stálo 106 eur. Zarážajúce je to, že  neplatiace rodiny nie sú žiadne sociálne prípady. "Problém je na strane nájomníkov a vlastníkov bytov, ktorí sa nedokážu dohodnúť. Celú problematiku ako priestupok riešila obecná polícia a postúpila ho odboru životného prostredia," píše sa vo vyjadrení starostu obce.

V žumpe sa hrajú deti

Situácia je veľmi nebezpečná najmä pre deti, ktoré sa podľa obyvateľov zvyknú pod bytovkou hrávať. "Môžu chytiť nejakú infekciu," povedal Peter Vargačík.

Ľudia teda radšej ani neotvárajú okná kvôli vetraniu. "Je tu obrovský smrad. Kúpila som si preto pračku so sušičkou a oblečenie na balkón ani nedávam," Juhásová z bytovky.

Najčítanejšie správy