Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Prípravy na Art Film Fest. Červený koberec sa zmení na modrý
Zdielať na

Prípravy na Art Film Fest. Červený koberec sa zmení na modrý

KOŠICE / Najznámejší slovenský filmový festival Art Film Fest sa začne už nasledujúci týždeň v piatok a návštevníkom sľubuje neopakovateľný zážitok. Čo je dôležité, bude prístupný pre širokú verejnosť.

Prirodzeným centrom Art Film Festu bude historická Hlavná ulica, odkiaľ sa diváci a návštevníci budú môcť presunúť do naplánovaných kinopriestorov festivalu, ktorými sú Kunsthalle, Kulturpark, kinosála Historickej radnice (bývalé Kino Slovan), Kino Úsmev, Kino Tabačka. "Ďalším veľkým premietacím centrom bude Amfiteáter, kde môže sedieť až 6000 ľudí," doplnil generálny manažér Art Film Festu Rudolf Biermann.

Špeciálna sekcia pre deti

Kino Slovan sa napríklad počas Art Film Festu premení na JOJ Cinema sálu. Bude sa naozaj na čo pozerať. "Špeciálna sekcia pre deti sa tu bude doobeda premietať dokument o Rolandovi," potvrdil produkčný Art Film Festu Ondrej Starinský.

Keďže sa tu už dlhé roky nepremietalo, technici musia kinosálu oživiť. "Musíme rozťahať káble po celej sále a nainštalovať reproduktory. Príde sem aj veľké plátno," dodal Starinský.

Slávnostný ceremoniál by sa mal odohrať v Kunsthalle. Ten nebude iba pre vyvolených, ale aj pre širokú verejnosť. "Hľadisko má kapacitu 430 sediacich divákov," povedal riaditeľ K13 Ján Kováč.

"Keďže je to premiérový ročník v Košiciach, organizátori ho chceli vylepšiť. Okrem tradičných sekcií, máme dve výrazné oživenia. Prvé je sekcia s názvom Be2Can Starter, kde ponúkame filmy z troch najprestížnejších filmových festivalov. A v druhej sekcii sa nám podarilo spojiť s prestížnym periodikom, jeho kritici pripravujú filmy o umení a umelcoch," povedal umelecký riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Takzvaný červený koberec bude na Art Film Feste v skutočnosti modrý. "Na rozdiel od Cannes alebo Oscarom budú po stranách priestory otvorené verejnosti a budú na dotyk hlavným hviezdam festivalu," povedal produkčný Art Film Festu Ondrej Starinský.

Premietnu 150 filmov

V Košiciach ožijú staré mená, bude sa to tu hmýriť slávnymi menami československého, ale aj svetového filmu. Na úvod festivalu príde Stephen Daldry - špičkový anglický scenárista a režisér. Na záver festivalu príde legenda svetového filmu režisér Alan Parker, ktorého kráľovna Alžbetou II. povýšila do šľachtického stavu.  Špecialitou bude aj to, že moderátorské hviezdy, páni Lasica a Kraus, sa budú medzi kinosálami premiestňovať na silných motorkách.

"Vstup na Art Film Fest budú mať všetci, ktorí si zakúpia jednorázový lístok, držitelia cinepassov," potvrdil produkčný Art Film Festu Ondrej Starinský. 24. ročník medzinárodného filmového festivalu sa uskutoční od 17. do 25. júna. Premietnuť by sa malo až 150 filmov.

Pozrite sa, ako prebiehajú prípravy na festival:

Najčítanejšie správy